Zo voorkom je een winterdip

Tijdens de donkere en koude winterdagen hebben veel mensen last van een dip. Misschien herken je dat zelf ook wel.

Je voelt je lusteloos, je hebt nergens zin in en je blijft eigenlijk liever in je bed liggen. Op een druiligere dag is dat natuurlijk niet zo gek; iedereen heeft wel eens een off day. Het wordt echter een ander verhaal wanneer je je voor langere tijd neerslachtig blijft voelen. In dat geval is er misschien sprake van een winterdepressie. Een winterdip is nooit leuk, daarom lees je hier hoe je een winterdip kunt voorkomen.

Blijf bewegen

Voldoende beweging is belangrijk om een winterdip te voorkomen. Door te sporten, maakt je lichaam endorfine en serotonine aan. Deze hormonen staan ook wel bekend als gelukshormonen. Deze gelukshormonen verlagen je stressniveau, verbeteren je humeur, zelfvertrouwen, motivatie en concentratie. Hierdoor is bewegen dus erg goed voor je mentale gezondheid. Er is altijd wel een mogelijkheid om te bewegen, zelfs in de winter. Ga bijvoorbeeld een rondje wandelen, bezoek een sportschool in Haarlem of begin met baantjes trekken in het zwembad bij jou in de buurt. Zo ben je weer even het huis uit en kun je je hoofd leegmaken.

Ga naar buiten

Een winterdepressie wordt meestal veroorzaakt door een gebrek aan licht. In de winter zijn de dagen donkerder en de zon is dan minder vaak aanwezig. Hierdoor raakt je biologische klok verstoord. Door buiten te zijn, geef je je lichaam de kans om aan het nieuwe natuurlijke ritme te wennen. Dag- en zonlicht zijn belangrijke factoren bij het voorkomen van een winterdepressie. Ga vooral vroeg in de ochtend naar buiten. ‘s Ochtends is er namelijk veel blauw licht, wat de aanmaak van melatonine remt waardoor je behoefte aan slaap afneemt.

Vitamine D

Daarnaast kan het helpen om vitamine D bij te slikken. Normaliter haalt je lichaam vitamine D grotendeels uit zonlicht, maar door een gebrek aan zonlicht hebben we in de winter vaak een tekort aan vitamine D. Of het slikken van vitamine D bijdraagt aan het verminderen van een winterdepressie is niet wetenschappelijk bewezen, maar het speelt wel een rol bij je immuunsysteem. Met een goed immuunsysteem voel je over het algemeen ook vaak fitter.

Eet gezond en gevarieerd

Uit onderzoek blijkt dat de mentale gezondheid van volwassenen verbetert bij een inname van voldoende groenten en fruit. Groenten en fruit bevatten namelijk veel antioxidanten, die de vrije radicalen in je lichaam bestrijden. Vrije radicalen kunnen je hersenen beschadigen en verhogen het risico op mentale problemen. Op die manier verlaag je door het eten van groenten en fruit dus de kans op een winterdip.

Lichttherapie

Heb je last van langdurige neerslachtigheid? Dan heb je misschien een winterdepressie. In dat geval is het belangrijk om hulp te zoeken, bijvoorbeeld bij de huisarts of een psycholoog. Zij kunnen je dan bijvoorbeeld lichttherapie aanbieden. Met lichttherapie wordt de aanmaak van melatonine geremd, waardoor je minder vermoeid bent. Eigenlijk wordt je biologische klok hersteld met behulp van licht, zodat de klachten van een winterdepressie afnemen.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.