Maak kennis met de snelst groeiende sport ter wereld

Het was slechts een kwestie van tijd voordat Nederland zou gaan warmlopen voor padel

Een sport die in Mexico ontstond en inmiddels wereldwijd meer dan twintig miljoen beoefenaars kent. Hoewel het uiteindelijk toch nog best lang heeft geduurd, lijkt men ook in ons land om te zijn. Steeds meer tennisclubs besluiten om padelbanen aan te leggen, waardoor het aantal fans van deze sport verder toeneemt. Volgens de Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond (KNLTB) telt Nederland inmiddels meer dan 75.000 padelspelers. De verwachting is dat dit aantal over drie jaar verdubbeld zal zijn.

De sport padel hebben we te danken aan een rijke Mexicaan met een riant optrekje in Acapulco. Enrique Corcuera wilde graag een tennisbaan in zijn tuin, maar daarvoor was niet voldoende ruimte. Hij besloot een kleinere baan te laten aanleggen met muren eromheen. Zo ontstond ruim een halve eeuw geleden een nieuwe balsport, die met name populair werd bij de Mexicaanse elite. Toen een Spaanse vriend van Corcuera kennismaakte met padel, besloot hij om de sport in zijn thuisland te introduceren. In zestien jaar tijd breidde de olievlek zich verder uit over Spanje, het land telde in 1990 al meer dan een miljoen padelspelers. Dat kwam niet in de laatste plaats doordat koning Juan Carlos de nieuwe sport graag beoefende en ook voormalig tenniskampioen Monolo Santana een boegbeeld van padel werd. Inmiddels is padel in Spanje met vier miljoen beoefenaars zelfs groter dan tennis. Het is daar na voetbal de tweede sport van het land.

Gezond voor lichaam en geest

De sport padel is niet alleen leuk om te doen, het is ook nog eens supergezond voor lichaam en geest. Op de eerste plaats natuurlijk omdat je tijdens een potje padel veel beweegt. Over het algemeen blijft de bal langer in het spel dan bij tennis, waardoor de mate van bewegen intensiever is. Bovendien speel je dichter bij elkaar, waardoor je ook sneller weer aan de beurt bent. Het spelen van padel komt ook de oog-hand-coördinatie ten goede en vormt tegelijk een mentale uitdaging. Je hersenen moeten in een fractie van een seconde inschatten waar de bal terecht zal komen en dat brengt een grotere uitdaging met zich mee. Dat heeft tot gevolg dat je lichaam meer adrenaline aanmaakt. Met padel train je bovendien om jezelf goed te concentreren. Van die vaardigheid profiteer je natuurlijk ook in het dagelijkse leven volop.

Andere voordelen

Los van de bovengenoemde voordelen voor de gezondheid biedt padel nog een aantal andere voordelen, die eraan hebben bijgedragen dat de sport zo snel in populariteit stijgt. Het is een sport die je snel kunt leren. Waar je bij tennis soms maanden nodig hebt om alle spelregels en slagen onder de knie te krijgen, is padel in enkele uren te leren. Je kunt dus vrij snel aan de slag en dat spreekt veel mensen aan. Verder is padel ook heel goed voor je sociale ontwikkeling. Tegelijk is de sport in fysiek opzicht doorgaans minder belastend dan veel andere sporten, dus de kans op blessures is kleiner.

De spelregels

Je speelt padel op een speciale baan van 10×20 meter. Rond deze baan staan glazen wanden en een metalen omheining. Aan de twee korte zijden van de baan is die omheining vier meter hoog, daar tussenin is de hoogte drie meter. Net als bij tennis bevindt zich in het midden van de baan een net. Dit net heet een maximale hoogte van 92 centimeter (88 centimeter in het midden). Het spel zelf vertoont zoals gezegd grote gelijkenis met tennis, maar je speelt het in principe altijd met twee teams van twee personen. De puntentelling is hetzelfde als bij tennis. Een speler serveert de bal door die eerst te laten stuiteren en vervolgens onderhands op te slaan. Hiervoor mag je twee pogingen benutten. De bal mag vervolgens slechts één maal op de eigen speelhelft stuiteren en ook slechts één maal worden geraakt. Als de bal over het net is, moet die eerst de grond raken. Wordt eerst de glazen wand of de stalen omheining geraakt, dan is de bal uit. Je kunt echter wel de bal via de glazen wand of stalen omheining op je eigen helft terugspelen naar de speelhelft van de tegenstanders.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.