Biljart is een geschikte sport voor iedereen

Biljarten is nog steeds populair onder de generatie 60-plussers. Helaas is de sport minder aantrekkelijk onder de jongere doelgroepen in ons land.

Er zijn wel toernooien onder de jeugd en er worden ook pogingen ondernomen om het biljarten aantrekkelijker te maken onder de jongere generaties. In Aziatische landen als Zuid-Korea en Vietnam is biljart wel erg populair. Als je inzicht en techniek goed beheerst is biljart een uitdagend, sportief spel, waar je geduld soms flink op de proef wordt gesteld. Het is niet alleen een leuke sport voor gepensioneerden. Ook voor jongeren en mensen met een beperking is de sport geschikt.

Allerlei spelvarianten

Biljart kent meerdere speelvormen, waarvan driebanden toch wel de meest bekende en meest gespeelde variant is. Daarnaast heb je bijvoorbeeld ook nog de spelvormen Libre, bandstoten en kaderspelen. Ook zou je nog kunnen kiezen voor de spelvormen pool en snooker. Pool is een Amerikaans biljartspel, dat wordt gespeeld op een pooltafel. Snooker is een beetje vergelijkbaar met pool. Dit spel kan gespeeld worden door twee spelers of twee teams. Met de witte speelbal moeten er 21 gekleurde ballen worden weggespeeld. Bij ieder biljartspel gebruik je een speciale keu. Keuen verschillen onder andere in lengte, gewicht en houtsoort.

Is biljart een sport?

Vraag het een biljarter en het antwoord is ‘volmondig ja’! Het is een sport in competitieverband en je bent tegelijkertijd lichamelijk en sociaal bezig. Daarnaast is biljart een sport waar je ook mentaal in topconditie moet zijn om je tegenspeler met de juiste strategie te slim af te zijn. De Koninklijke Nederlandse Biljart Federatie is ook aangesloten bij NOC-NSF. Er zijn allerlei clubkampioenschappen, regionale kampioenschappen, NK’s en WK’s in alledrie de spelvormen: carambolebiljart, pool en snooker. Biljart is ook een sport die door iedereen kan worden gespeeld. Iedereen kan het leren. De Koninklijke Biljartbond in Nederland wil in ieder geval niemand uitsluiten. Zo zijn er ook speciale toernooien voor verstandelijke gehandicapten, mensen met Parkinson en mensen die afhankelijk zijn van een rolstoel.

Biljartlessen?

Wie het spel goed wil beheersen heeft inzicht en techniek nodig. Met een keu kun je heel nauwkeurig de bal stoten en de pomerans draagt bij in het creëren van een perfecte stoot. Bij De Biljartshop ben je aan het juiste adres voor allerlei biljartbenodigdheden. Wij bieden je een heel ruim assortiment biljartkeuen, ballen en keu-accessoires, maar ook al het materiaal voor de biljarttafel. Als je geïnteresseerd bent in biljartlessen, kun je langsgaan bij de biljartvereniging bij jou in de buurt. Ook zijn er in Nederland diverse biljartscholen waar je lessen kunt volgen.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.