Afvallen dankzij HIIT, zo werkt het

Lichaamsgewicht verliezen doe je vooral door flink in beweging te komen. Het gaat erom meer calorieën te verbranden dan je dagelijks binnenkrijgt.

Natuurlijk ligt het allemaal wel iets gecompliceerder, maar in grote lijnen is dit wel waar het op neerkomt. Afvallen door middel van HIIT (High Intensity Interval Training) is een relatief eenvoudige en goedkope manier van trainen. Het vereist niet veel meer dan tijd en zelfdiscipline. En toegang tot het internet, waar de gratis instructievideo’s voor je klaar staan!

Tijdens een HIIT combineer je conditietraining met krachttraining in een korte, intensieve training die behoorlijk wat van je lichaam vergt, maar ook echt het gewenste resultaat oplevert. Het mooie van zo’n HIIT is dat alle spiergroepen tijdens deze work-out aan bod komen. Je hoeft er geen specifieke ervaring voor te hebben, je kunt er dus op elk gewenst moment mee beginnen. Houd er wel rekening mee dat je de volgende dag behoorlijk wat spierpijn kunt hebben, als deze vorm van trainen jou nog onbekend is. Daar zul je even doorheen moeten, na een paar keer trainen ben je daar vanaf.

Instructievideo’s

Op YouTube vind je voldoende inspiratie om deze training te kunnen uitvoeren. Door simpelweg de afkorting HIIT als zoekterm in te voeren, krijg je een hele reeks video’s te zien waar je direct mee aan de slag kunt. Je hebt er ook nauwelijks iets voor nodig: wat ruimte, een matje en een handdoek zijn eigenlijk al voldoende. Onze tip: doe de oefeningen niet in je eentje, maar samen met een vast sportmaatje. Dat is veel gezelliger en zo houd je het ook langer vol.

Interval

Eén van de woorden in de afkorting HIIT is interval. Daarin schuilt ook het belangrijkste geheim van dit type trainingen. Nieuw is het overigens allerminst, want topsporters doen al jaren aan intervaltrainingen. Het komt erop neer dat je zeer intensief traint, met vervolgens een pauze van een aantal seconden of minuten. Daarna ga je weer vol aan de slag. Door de intensieve manier van trainen kun je een HIIT niet dagelijks doen. Je lichaam heeft wat tijd nodig voor herstel, daarom luidt het advies om bijvoorbeeld twee keer per week op deze manier te trainen.

Meerdere sporten

Zoals gezegd kun je HIIT gewoon thuis op een matje voor het beeldscherm uitvoeren. Maar de trainingsvorm is ook geschikt om toe te passen in allerlei andere sporten, zoals fietsen of zwemmen. Het is zelfs mogelijk om verschillende sporten in één training te combineren. Je kunt het dus allemaal zo intensief en uitgebreid maken als je zelf wilt. Maar voor iedereen die het simpel wil houden en toch doeltreffend wil bewegen, zijn de beschikbare video’s op YouTube al voldoende.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.