Motoriek van kinderen lang niet altijd op peil

Veel kinderen hebben een ronduit slechte motoriek. Ze hebben er moeite mee om op handen en voeten te lopen en zijn niet goed in staat om een bal te vangen.

Eén van de oorzaken hiervoor is het feit dat veel kinderen niet of nauwelijks buiten spelen. Ook de scholensluiting na de uitbraak van het COVID-virus heeft de situatie geen goed gedaan.

Al jaren maken deskundigen zich zorgen over de slechte motoriek bij kinderen. In 2018 bleek uit een landelijk onderzoek dat ongeveer twintig procent van alle kinderen hiermee te maken heeft. Drie jaar later toonde een ander onderzoek aan dat het om dertig procent zou gaan. Volgens Jantje Beton, de stichting die het buitenspelen van kinderen propagandeert en stimuleert, spelen 400.000 basisschoolkinderen nooit buiten. Dat zou mede te wijten zijn aan een gebrek aan veilige speelplekken in woonwijken. Ook blijken kinderen het vaak te druk te hebben om aan voldoende beweging toe te kunnen komen.

Vicieuze cirkel

De verminderde motoriek van kinderen heeft zowel fysieke als mentale gevolgen. Het probleem is namelijk niet alleen dat deze kinderen niet goed kunnen bewegen, het onvermogen tot bewegen leidt ook tot een verminderde interesse in bewegen. Hierdoor komen ze in een vicieuze cirkel terecht. Ze laten het bewegen voor wat het is en deze inactiviteit kan uiteindelijk leiden tot een grotere kans op het ontwikkelen van ernstige aandoeningen, zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker. Volgens het RIVM sterven op jaarbasis ongeveer 5.800 mensen doordat ze gedurende hun leven onvoldoende hebben bewogen.

Sociale weerbaarheid

Kinderen die niet buiten spelen, maar in plaats daarvan hun tijd bijvoorbeeld achter het beeldscherm van een spelcomputer doorbrengen, scoren ook doorgaans minder goed op het gebied van sociale vaardigheden. Naast het bewegingsaspect zorgt buitenspelen immers ook voor een sterkere sociale weerbaarheid bij kinderen. Ze ontdekken spelenderwijs hoe ze nieuwe vrienden kunnen maken en ze zijn beter in staat om met teleurstellingen om te gaan, als ze vaker buitenspelen. Daarmee is de impact van onvoldoende buitenspelen en bewegen dus nog veel groter dan men soms vermoedt. Daarom houdt Jantje Beton zich voortdurend bezig met het stimuleren van buitenspelen in de meest brede zin van het woord. De organisatie organiseert niet alleen buitenspeeldagen, maar creëert ook letterlijk nieuwe speelplekken in ons land.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.