Ontdek de 7 bewegingskenmerken voor kinderen

Ben je nieuwsgierig naar de manier waarop kinderen hun motorische vaardigheden ontwikkelen?

En met welke ontwikkelingsaspecten rekening wordt gehouden met een nieuwe speeltuin aanleggen bij jou in de buurt of bij de inrichting van het schoolplein waar jouw kind dagelijks op speelt?

Het begrijpen van de 7 bewegingskenmerken kan jou als ouder helpen om de ontwikkeling van jouw kind beter te ondersteunen en te stimuleren. Deze kenmerken zijn de bouwstenen voor de motorische ontwikkeling van je kleintje.

7 belangrijke aspecten van beweging en groei

  1. Verbinden: Bewegingen aan elkaar koppelen. Hier leren kinderen om bewegingen vloeiend aan elkaar te verbinden, waardoor ze een gevoel van continuïteit en hun coördinatievermogen ontwikkelen.
  2. Combineren: Meerdere bewegingen tegelijkertijd uitvoeren. In deze vaardigheid leren kinderen om verschillende bewegingen gelijktijdig uit te voeren, wat hun vermogen om te multitasken en coördinatie verbetert.
  3. Reageren: Snel reageren op een prikkel. Deze vaardigheid moedigt kinderen aan om snel te reageren op verschillende situaties, waardoor hun reactievermogen en alertheid toeneemt.
  4. Ritme houden: Bewegen in het eigen tempo. Kinderen leren om in hun eigen tempo te bewegen, waardoor ze een gevoel van timing en ritme ontwikkelen. En wist je dat ritme ook erg belangrijk is voor de ontwikkeling van taal?
  5. Oriënteren: Begrip van lichaamspositie en ruimtelijke oriëntatie. Door meer te leren over hun lichaam en de ruimte om hen heen, verbetert het ruimtelijk inzicht van kinderen en wordt hun lichaamsbewustzijn vergroot.
  6. Variëren: Oefenen in verschillende omgevingen. Kinderen worden gestimuleerd om dezelfde beweging uit te voeren in verschillende omgevingen, wat hun aanpassingsvermogen en flexibiliteit verbetert.
  7. Evenwicht: Balans en stabiliteit. Deze vaardigheid draait om het behouden van evenwicht, wat essentieel is voor een optimale motorische functie en coördinatie.

Kinderen leren en groeien door middel van beweging. Bovenstaande 7 bewegingskenmerken vormen de basis voor deze ontwikkeling. Door te begrijpen hoe de kenmerken werken, kan jij als ouder jouw kind aanmoedigen en begeleiden, terwijl ze nieuwe vermogens ontwikkelen en hun motorische vaardigheden verbeteren.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.