Betaal jij een deel van je medische kosten zelf?

Valt er bij jou regelmatig een rekening na een bezoekje aan een arts of een medisch hulpverlener op de mat?

Dan kan dat twee redenen hebben. Het kan zo zijn dat je zorgverzekering de kosten die je maakt niet altijd dekt, en dat je deze (al dan niet deels) zelf moet betalen, ook al zou je er liever voor verzekerd zijn. Het kan ook zo zijn dat je er heel bewust voor gekozen hebt om je tegen bepaalde medische kosten, die je niet denkt te gaan maken, niet te laten verzekeren, omdat je op deze manier je premie lager kan houden. Maak je de kosten nog, dan zal je zelf voor de rekeningen op moeten draaien.

Waarom vergoedt de verzekering het niet?

Als je denkt goed verzekerd te zijn tegen medische kosten, dan is het vervelend als je toch een rekening op je deurmat ziet vallen na een bezoekje aan een arts of dienstverlener. Verdorie, daar betaal je toch niet maandelijks die hoge premie voor?

Ben je alleen verzekerd via de basisverzekering, welke verplicht is, dan is de kans best groot dat dit je zo nu en dan zal overkomen. Via deze verzekering worden alleen de meest noodzakelijke kosten vergoed. Dat betekent dat een bezoekje aan de huisarts wel altijd volledig gedekt is, maar dat je bij een bezoekje aan een medisch specialist al met het verplichte eigen risico te maken kunt krijgen. Ga je naar de tandarts, dan zal de rekening zeer waarschijnlijk in zijn geheel op jouw mat vallen, en ook bezoekjes aan de fysiotherapeut worden niet gedekt. Maar ook wanneer je aanvullend verzekerd bent tegen dit soort kosten, houd je het risico dat je zelf iets moet betalen. Er wordt bijvoorbeeld maar een beperkt aantal behandelingen fysiotherapie vergoedt, of een bepaald bedrag aan tandartskosten. Zelfs met een goed aanvullend pakket valt dit nauwelijks te voorkomen.

Er zelf voor kiezen de rekeningen te betalen

Veel mensen vinden het vervelend om zelf op te draaien voor zorgkosten, terwijl anderen het bewust doen. Zeker mensen die normaal gesproken weinig kosten maken, kiezen er vaak voor om wat risico te nemen. Zij laten het eigen risico voor de basisverzekering verhogen, om zo een lagere maandelijkse premie te betalen. Dat kan gedurfd zijn, maak je toch kosten dan draai je er grotendeels zelf voor op, maar het kan je als je geluk hebt natuurlijk ook geld schelen. Ook minder of geen aanvullende verzekeringen afsluiten kan een manier zijn om dit te bereiken. Het is een risico dat je bewust neemt, je gaat ervan uit dat de kosten die je jaarlijks maakt lager zijn dan de premie die je zou betalen om ze te verzekeren. Het kan je geld besparen, maar wees je er wel altijd van bewust: ziektes laten zich niet voorspellen, dus maak je onverwacht toch veel kosten, moet je wel een buffertje hebben om deze zelf te betalen.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.