Zo ben je ’s morgens het zonnetje in huis

De dag beginnen met een lach? Natuurlijk! Of ben jij iemand die het eerste uur nauwelijks aanspreekbaar is en die zich snel stoort aan alles en iedereen?

Een ochtendhumeur wordt over het algemeen veroorzaakt doordat mensen niet voldoende rekening houden met hun biologische klok. Als je een te gehaast leven leidt en jezelf niet voldoende nachtrust gunt, is de kans groot dat je de volgende ochtend keihard met jezelf geconfronteerd wordt. Hierbij enkele waardevolle tips om een ochtendhumeur te voorkomen.

Een vast slaapritme

We zeiden het al: voldoende nachtrust is van groot belang. Je lichaam is er bovendien bij gebaat om hierin zo veel mogelijk regelmaat aan te brengen. Juist daarom wordt aanbevolen om in het weekeinde niet later naar bed te gaan dan op andere dagen en ook op dezelfde tijd op te staan. Hierdoor blijf je in het juiste ritme en zorg je er vanzelf ook voor dat je voldoende slaap krijgt. Probeer om altijd acht uur nachtrust aan te houden en laat die rust niet verstoren door het staren naar beeldschermen. Laat naar bed gaan kan op zich wel, mits je dan ook laat opstaat. Vaak is die mogelijkheid er niet vanwege verplichtingen in de (vroege) ochtend. Houd hier dus ’s avonds al rekening mee en ga niet te laat slapen als je er vroeg uit moet. 

Verkoop je wekker

Een rinkelende wekker is een hinderlijke onderbreking van je nachtrust. Als de wekker afgaat terwijl je in een diepe slaap bent, wordt je slaapcyclus bruut verstoord. Dat kan een heel duf gevoel opleveren, alsof je een flinke kater hebt. Het is beter om de slaapcyclus op natuurlijke wijze af te ronden en dan vanzelf wakker te worden. Ook hierbij is de eerder genoemde regelmaat van belang. Als je steeds op dezelfde tijden naar bed gaat en opstaat, zul je er vrijwel geen moeite mee hebben om vanzelf op de juiste tijd wakker te worden, zonder dat je daarvoor een wekker nodig hebt.

Twee glazen water op je nuchtere maag

Je lichaam verliest in de nacht vocht. Dat moet in de ochtend gecompenseerd worden door extra water te drinken. Neem twee glazen water op je nuchtere maag. Wacht vervolgens een half uurtje en ga dan ontbijten. Daarmee voorkom je dat het water zich nog in je maag bevindt en het spijsverteringsproces beïnvloedt. Het drinken van water in de vroege ochtend geeft je direct een flinke opkikker. Bovendien zorgt het ervoor dat je darmstelsel goed op gang komt.

Het belang van ontbijten

Zorg ervoor dat je altijd ontbijt. Een auto tank je immers ook eerst vol, voordat je ermee gaat rijden! Je zorgt er door te eten voor dat je lichaam voldoende brandstof heeft om de dag aan te kunnen. Het eten heeft echter nog een andere functie. Het vertelt je lichaam in feite dat de dag nu echt begonnen is en daardoor zal je lichaam weer op volle kracht gaan werken.

Voldoende licht

Jezelf blootstellen aan voldoende (dag)licht is ook van belang. Niet alleen heb je daglicht nodig voor de aanmaak van vitamine D, ook speelt het een rol bij de hormoonhuishouding. Direct bij het opstaan is het van belang om voldoende licht te pakken, zodat je hersenen begrijpen dat het ochtend is en daar ook naar gaan handelen. Wanneer je in een verduisterde omgeving blijft zitten, is de kans groot dat de aanmaak van melatonine verstoord wordt. Dit hormoon maakt je lichaam in de avond aan om slaperig te worden. Je kunt je vast wel voorstellen wat er gebeurt als je dit overdag al gaat aanmaken. Geen goed idee dus!

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.