Een gezonde verlichting is belangrijk

Ons lichaam heeft behoefte aan voldoende licht, als het mogelijk is echt daglicht.

Tijdens de Hollandse winters is het grootste deel van de bevolking meer dan 90% van de tijd binnenshuis. Ook in die tijd heeft ons lichaam echter behoefte aan voldoende licht. De voorkeur gaat hierbij uit naar daglicht en als het mogelijk is zou je zelf de volgende adviezen kunnen volgen:

  • Een halfuurtje in het daglicht van de vroege ochtend in de winter geeft je een echte boost.
  • Probeer ook op andere tijdstippen op de dag wat licht in je op te nemen.
  • Als je die mogelijkheid hebt, is een korte vakantie op een zonnige bestemming een goede remedie voor een winterdip.

Ook kunstlicht maakt verschil

Er wordt bij een inrichting vaak erg veel aandacht besteed aan kleuren en materialen zowel thuis als in een werkruimte. Ook lampen worden soms uitsluitend gekozen, omdat ze goed passen bij de rest van het interieur. Dat is uiteraard geen enkel probleem, maar er moet zeker ook aandacht zijn voor de juiste plaatsing van de verlichting en de sterkte hiervan. In de Arbowet is een minimale verlichting van een bureau in een kantooromgeving voorgeschreven, maar experts denken dat deze norm nog te laag is. Heb je wel eens getest hoe de lichtsterkte is op jouw kantoor of in jouw werkruimte?

Te weinig licht levert klachten op

Licht is belangrijk voor ons slaap-/waakritme. In de ochtend reageert ons lichaam op het blauw in het daglicht om wakker te worden. Het avondlicht wordt gekenmerkt door rood licht en zorgt er voor dat hormonen die je slaperig maken, worden aangemaakt. In onze moderne wereld is er vaak te veel blauw licht op een verkeerd moment. Het licht van de tv of laptop/tablet/mobiel wordt door onze ogen als blauw licht aangemerkt. Het is daarom verstandig om een uur voor het slapen gaan maar beperkt blauw licht te gebruiken. Een tv op de slaapkamer is derhalve beslist een slechte beslissing.

In ons land heeft 86% van de volwassenen wel eens last van slaapproblemen. Als dat echter regelmatig voorkomt, kan dat de hormoonhuishouding verstoren. De klachten die daardoor kunnen ontstaan zijn velerlei, van obesitas tot depressies.

Kies voor de juiste verlichting

Bij een webwinkel als lampdirect.nl kun je online verlichting kopen voor huis of op kantoor. Hoe kan je nu zowel thuis als in werkruimten zorgen voor mooie en gezonde verlichting? Het belangrijkste is een centrale bron van verlichting met de juiste lichtsterkte. Die zal overdag op kantoor uiteraard anders zijn dan in de huiskamer. Een dimmer is vaak een uitstekende optie om het licht aan te kunnen passen aan de behoefte van de gebruiker. Oudere ogen hebben naast een bril ook behoefte aan meer licht bij kantoorwerkzaamheden. Voor een ruimtelijk effect kan je op kantoor denken aan uplights. Dat zijn lampen die omhoog schijnen. Als je voldoende lichtsterkte beschikbaar hebt, is het tijd om ook aam de sfeer te denken. Op kantoor kan je dat doen met wandlampen, in de huiskamer zijn schemerlampen een goede optie.

Pas het interieur aan conform jouw smaak, maar verlies de juiste verlichting niet uit het oog.

Lees ook: Is LED verlichting schadelijk voor je gezondheid?

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.