Is LED verlichting schadelijk voor je gezondheid?

Veel mensen denken dat LED verlichting schadelijk is voor je gezondheid. Maar is dat ook echt zo? En wat zijn dan eigenlijk die schadelijke effecten en gevolgen

Tot nu toe kenden we voornamelijk gloeilampen, TL buizen en spaarlampen. Maar de gloeilampen zijn vrijwel verdwenen en vervangen door allerlei andere soorten verlichting. Van sommige soorten verlichting weten we dat ze schadelijk kunnen zijn vanwege het felle licht. Maar hoe zit dit nu eigenlijk met LED verlichting? In deze blog leggen we dit allemaal even kort en bondig aan je uit.

Dit zegt de Gezondheidsraad...

We beginnen maar even met het leidende instituut in Nederland: de Gezondheidsraad. In 2015 kwam de Gezondheidsraad in Nederland met een advies. Dit had vooral betrekking op het toegenomen gebruik van beeldschermen. Vooral het gebruik in de avond zou de biologische klok kunnen verstoren. Dit komt omdat led verlichting veel blauw licht bevat en vaak ook zeer fel is. En langdurige blootstelling aan blauw licht kan bovendien ook schadelijk zijn voor de ogen.

De Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde

De NSW stelt in 2016 dat de risico’s minder groot zijn dan wordt gedacht. De stichting denkt dat vooral het gebruik in de avond en nacht verstorend werkt. Gelukkig zijn de meeste led lampen tegenwoordig voorzien van reflectoren en lenzen. Je kijkt daarom eigenlijk nooit direct in de lamp. Daardoor is het risico op oogschade zeer klein. Ook TL buizen zijn niet schadelijk voor de gezondheid. Dit werd in 1988 nog eens duidelijk benadrukt door TNO.

Wetenschappelijk onderzoek

In Spanje werd wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd om de effecten van led verlichting via een beeldscherm te meten. Er werd op drie groepen dieren getest. Een groep werd aan ongefilterde led verlichting blootgesteld. Bij een tweede groep werd een filter voor het beeldscherm geplaatst. De derde groep werd helemaal niet blootgesteld aan led verlichting. Alleen bij de eerste groep werd celschade geconstateerd. Deze resultaten kunnen echter niet zomaar worden vertaald naar mensen. Daarvoor is meer onderzoek nodig.

De kleur van de led verlichting

In het begin van de led verlichting was er eigenlijk alleen maar felwitte en blauwe led verlichting. Wanneer deze ongefilterd is, dan kan dit bij zeer intensief gebruik tot slaapproblemen of oogklachten leiden. Maar tegenwoordig zijn de leds ook vooral in warme en allerlei andere tinten verkrijgbaar. De moderne led verlichting is daarom net zo veilig als de gloeilamp. En ook veel veiliger dan de led verlichting in beeldschermen en mobiele telefoons. Let dus vooral bij de aanschaf van een beeldscherm of mobiele telefoons op de aanwezigheid van lenzen en reflectoren.

Onderzoek universiteit van Houston

In een onderzoek in 2017 van de universiteit van Houston lieten de onderzoekers de deelnemers speciale brillen dragen. Deze blokkeerden het blauwe licht van het beeldscherm. De deelnemers sliepen ’s-avonds veel beter na het dragen van deze bril.

Veiligheidseisen

Het valt dus eigenlijk heel erg mee met de schadelijke effecten van gewone led verlichting. Bovendien moeten lampen in Europa ook voldoen aan allerlei strenge veiligheidseisen en keurmerken. Let wel goed op waar je lampen vandaan komen. Buiten Europa gelden deze veiligheidseisen namelijk niet.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.