Welke hoeveelheid vitamine D moet je slikken?

Vitamine D is belangrijk om je weerstand op peil te houden en om spierkracht te behouden. Dit eerste is in de wintertijd geen overbodige luxe.

Hoge doseringen vitamine D

De afgelopen week is vitamine D veel in het nieuws. Wetenschappers raden iedereen aan elke dag een voedingssupplement met vitamine D te slikken, vooral in deze roerige tijden. Vitamine D heeft een positieve invloed op je immuunsysteem en zorgt mede voor een goede weerstand. Een tekort aan vitamine D kan invloed hebben op je gezondheid. 

Maar welke hoeveelheid vitamine D moet je slikken? En kan je ook meer slikken dan de aanbevolen dosering. In dit artikel meer informatie.

Hoeveel vitamine D per dag?

Voor bepaalde groepen mensen is de overheid al jaren duidelijk over het gebruik van vitamine D supplementen. De Gezondheidsraad adviseert kinderen tot 4 jaar, vrouwen boven de 50 en mannen boven de 70 extra vitamine D te slikken. Het gaat hier om hoeveelheden van 10 en 20 microgram.

Ook gesluierde vrouwen, mensen die niet dagelijks tussen 11.00 en 15.00 uur buiten komen en mensen met een getinte huidskleur moeten volgens de Gezondheidsraad extra vitamine D nemen. Niet iedereen is op de hoogte van dit advies of houdt zich eraan, terwijl dit geldt voor een grote groep Nederlanders. Bekijk de tabel met aanbevelingen hier.

Waarom extra vitamine D?

Wereldwijd wordt momenteel veel onderzoek gedaan naar de rol van vitamine D voor je gezondheid. Gezien de uitkomsten vinden Nederlandse wetenschappers dat iedereen momenteel extra vitamine D kan gebruiken.

Vitamine D is belangrijk om je weerstand op peil te houden en om spierkracht te behouden. Dit eerste is in de wintertijd geen overbodige luxe. Bij mensen die gevoelig zijn voor een winterdipje of neerslachtig zijn, kan extra vitamine D ondersteuning bieden.

Vitamine D is één van de weinige vitamines die het lichaam zelf kan aanmaken. Dat gebeurt in de huid onder invloed van zonlicht. Aangezien de zon in de wintermaanden in Nederland onvoldoende kracht heeft voor de aanmaak van vitamine D, wordt er vaak een voedingssupplement aangeraden.

Inname boven de aanbevolen dosering

In het nieuws hoor je soms dat je niet meer vitamine D moet nemen dan de aanbevolen dosering. Of dat meer slikken dan de aanbevolen dosering niet nuttig is. Hierover schreef ook de Consumentenbond een artikel.

Dit klopt niet. Bij mensen met een laag normale waarde, kan een inname van boven de 20 microgram per dag juist nuttig zijn om weer een optimale hoeveelheid vitamine D in het lichaam te bereiken. Hoeveelheden van boven de aanbevolen 10 of 20 microgram zijn veilig en kunnen geen kwaad.

Maximale hoeveelheid vitamine D

De maximale dosering in supplementen is 75 microgram per dag. Dit is een officieel geldende norm die in Nederland is vastgesteld en veilig is bevonden. Je kunt dus veilig dagelijks 75 microgram vitamine D gebruiken. Alles over deze maximale dosering en hoe je doseringen om kunt rekenen, lees je hier.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.