Het belang van daglicht op je gezondheid

Onze biologische klok wordt geregeld door het daglicht. Zodra het donker wordt maakt je lichaam melatonine aan, het zogenaamde slaaphormoon.

Misschien heb je wel eens gemerkt dat je je mentaal niet zo lekker voelt wanneer het dagenlang bewolkt is en het veel regent, of dat je dan extra moe bent. Je komt op die dagen amper buiten, en het daglicht is veel minder fel dan normaal. Dat je je op dat soort dagen wat minder fit voelt is eigenlijk heel normaal, want daglicht is heel belangrijk voor onze gezondheid. Hoe dat precies zit, lees je hier.

Waarom is daglicht gezond?

Onze biologische klok wordt geregeld door het daglicht. Zodra het donker wordt maakt je lichaam melatonine aan, het zogenaamde slaaphormoon. Wanneer het licht wordt maakt je lichaam juist het waakhormoon cortisol aan. Maar als je te weinig daglicht ziet kan dit ritme verstoord worden. Daardoor kan het moeilijk zijn om in slaap te vallen, of wordt je overdag bijvoorbeeld slaperig op je werk.

Omdat slaap heel erg belangrijk is voor onze lichamelijke en mentale gezondheid, is ook genoeg daglicht essentieel. Want te weinig daglicht betekent vaak een verstoord slaapritme, en dat heeft onder andere concentratieproblemen als gevolg. Na een lange periode met een verstoord ritme kun je zelfs andere gezondheidsproblemen krijgen.

Daglicht en je mentale gezondheid

Ook voor je mentale gezondheid is daglicht erg belangrijk. Zo voelen veel mensen zich depressief wanneer de winter begint omdat ze niet genoeg daglicht krijgen. De één is hier gevoeliger voor dan de ander, maar uiteindelijk heeft het op ons allemaal wel wat invloed. Dit komt onder andere omdat je lichaam in de winter minder vitamine D produceert. 

Normaal gesproken maakt je lichaam deze vitamine aan wanneer je huid in contact komt met zonlicht. In de winter komen we minder buiten, en schijnt de zon natuurlijk ook niet elke dag zo fel. Het is dan ook belangrijk om zoveel mogelijk vitamine-D uit je voeding te halen. 

Een aantal handige tips

Zorg ervoor dat je genoeg buiten komt, ook in de winter. In de zomer moet je je natuurlijk goed insmeren om je tegen de felle zon te beschermen, ook wanneer je 10 minuten naar buiten gaat. Maar probeer wel elke dag even naar buiten te gaan. In de winter is het, indien mogelijk, aangeraden om zonder muts, sjaal en handschoenen het daglicht op te zoeken, al is het maar om 10 minuten in de zon te zitten. Hoe meer blote huid, hoe meer zonlicht je lichaam bereikt en hoe meer vitamine-D er aangemaakt zal worden.

Zit je in de winter hele dagen op een kantoor met weinig daglicht, en kom je pas thuis wanneer het donker is? Neem dan tijdens je lunch de tijd om even naar buiten te gaan, ook op de koudste dagen. Dat beetje extra daglicht zal je goed doen! 

Omdat genoeg daglicht ook goed is voor je humeur is het belangrijk om de gordijnen van je woning overdag te openen. Wil je toch wat meer privacy, dan kun je goedkope plisségordijnen ophangen. Deze kun je voor een deel open laten zodat er toch nog genoeg daglicht binnen komt.

 

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.