Waarom zou je moeten beginnen aan hardlopen?

Hardlopen, we hebben er allemaal wel eens aan gedacht, geprobeerd te doen, het gedaan of je houd ervan. Maar wat zijn nou de werkelijke voordelen van hardlopen op je gezondheid.

In dit artikel gaan we kijken naar de voordelen en nadelen van hardlopen. Tevens onderzoeken we de bekende legend: runner’s high. Op folderbode kun je allerlei artikelen vinden die je kunnen helpen tijdens het lopen (denk aan kleren, gewichten en dergelijke!

Voordelen en Nadelen van Hardlopen
Een aantal voordelen van hardlopen zijn dat het je helpt met afslanken. Door te hard lopen zorg je er namelijk voor dat je vetverbranding op gang komt en je daardoor dus meer calorieën gaat verbranden dan wanneer je niet hard loopt. Door het lopen voel je je ook fitter, waardoor je je dus ook zelfverzekerder gaat voelen. Ook lusteloosheid neemt af aangezien je na een inspanning sneller hersteld. Als laatst heeft onderzoek ook aangetoond dat hardlopen het verouderingsproces vertraagd; wie meer beweegt des te gezonder je bent.

Er zitten ook een nadelen aan. Hardlopen kan zwaar zijn voor je gewrichten en knieën, omdat deze continu in beweging zijn terwijl ze tegelijkertijd ook belast worden. Hierdoor slijt het kraakbeen in je gewrichten en knieën sneller, waardoor je er op den duur last van kan krijgen. Dit kan echter geen probleem zijn als u goed rust neemt, zodat uw spieren kunnen aansterken om de gewrichten en knieën te helpen met werken.

Runner’s high

Uit onderzoek is gebleken dat runner’s high echt bestaat. Dit komt in het onderzoek naar voren, omdat er na een hardloop sessie van 2 uur het endorfine level in het brein gestegen was (endorfines zorgen ervoor dat je je goed voelt!) En deze bleken uitgerekend in het deel van het brein waar zich pijn uit gestegen te zijn!

Mocht je dus van plan te zijn te beginnen met hardlopen, let dan op dat je genoeg rust neemt tijdens je sessies. Hierdoor heb je alleen maar positieve ervaringen met hardlopen. Kijk ook eens in de Action folder naar behulpzame aanbiedingen, zoals enkel gewichten of hardloopkleren!

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.