Mobiliteit voor ouderen: tips om mobiel te blijven als u ouder wordt

Meestal gaan de gewone dingen, zoals fietsen, traplopen of een rondje lopen minder soepel als we een dagje ouder worden. Het wordt echt vervelend als u bepaalde dingen niet meer kunt.

Mobiliteit voor ouderen is heel belangrijk. Meedoen aan maatschappelijke activiteiten is mede afhankelijk van mobiliteit voor ouderen. Denk maar aan boodschappen doen, op bezoek bij familie en vrienden, kerkbezoek en andere activiteiten.

Veilig mobiel blijven is een must

Mobiliteitsprobleem kunnen ervoor zorgen dan ouderen zich minder op hun gemak voelen in het verkeer. Verminderde mobiliteit kan een oudere het gevoel geven kwetsbaar te zijn. Het is dan van belang om te kiezen voor hulpmiddelen voor mobiliteit. Het is belangrijk dat u zich op het gemak blijft voelen. Comfort mag ook best als het gaat om hulpmiddelen voor mobiliteit voor ouderen.

De rollator, vaak ten onrechte verguisd

Veel senioren hebben ten onrechte een hekel aan hulpmiddelen voor mobiliteit, zoals de rollator. Rollators horen in de zorg thuis en zijn uitsluitend bestemd voor ‘echt oude’ en hulpbehoevende mensen. Dat is een mening die onder ouderen wijd is verbreid. Maar in feite is de ontwikkeling rollator een grote stap vooruit geweest in het verbeteren van mobiliteit voor ouderen. Een paar voordelen van een rollator op een rij: - een gevoel van zekerheid tijdens het lopen; - de afstanden die u zelfstandig kunt afleggen zijn veel groter; - onderweg bestaat de mogelijkheid overal uit te rusten op de zitting; - het is eenvoudig om boodschappen te vervoeren. Een goede rollator kiezen Een aantal zaken zijn van belang als u een rollator kiest die bij u past. Prijs Voor minder dan € 100 heeft u al een goede rollator. Er zijn natuurlijk ook exemplaren die (veel) duurder zijn. Maar u mag zich rustig afvragen of een rollator van € 800 het geld waard is Lichaamsbouw Er zijn ook rollators die afgestemd zijn op uw lichaamsbouw. Er zijn speciale hoge en ook extra brede rollators. Knijpkracht in uw handen Let erop dat u zelf in staat moet zijn uw rollator op de rem te zetten. Inklapbaarheid Reist u regelmatig met uw eigen auto of het openbaar vervoer. Kies dan voor een rollator die eenvoudig valt in- en uit te klappen. Een rollator thuis en buiten de deur Met een rollator verbetert u de mobiliteit zowel thuis als buitenshuis. Zorg dan wel dat valpartijen worden voorkomen. Thuis is van belang dat er overal voldoende ruimte is en losliggende snoeren en kleedjes worden verwijderd. Zowel thuis als buiten de deur moet de rollator goed zijn afgesteld. De handvatten moeten op comfortabele hoogte zitten. Zorg ook dat u altijd goed tussen de achterwielen gaat lopen en niet erachter. Als u op de rollator zit, leun er dan niet te veel op bij het opstaan.

De scootmobiel voor extra mobiliteit voor ouderen

Tegenwoordig ziet u ze overal: scootmobiels. Die zijn natuurlijk ideaal voor ouderen die last hebben van verminderde mobiliteit. Met een scootmobiel kunt u een boodschap gaan doen of een familielid bezoeken. De scootmobiel overbrugt ook grotere afstanden en is relatief snel. Een scootmobiel vervult voor veel ouderen de wens om er weer op uit te kunnen. Leer om te gaan met uw scootmobiel Natuurlijk is bij het ontwerp van de scootmobiel rekening gehouden met gebruiksgemak. Tenslotte ziet u dagelijks een groot aantal ouderen er handig gebruik van maken. Toch is het verstandig om te beseffen dat u in het huidige drukke verkeer ook moet leren omgaan met een scootmobiel. Er zijn obstakels en situaties die anders zijn dan u als voetganger of fietser was gewend. De bediening is weliswaar eenvoudig, maar alles wat nieuw is, vraagt gewenning. En kent u de verkeersregels voor een scootmobiel? Met dit soort zaken kunt u terecht bij Veilig Verkeer Nederland. Maar ook veel ouderenorganisaties geven informatie en verzorgen trainingen als het aankomt op de scootmobiel. Kies de juiste scootmobiel Er zijn vele types scootmobiels in de markt vandaag de dag. Kies zorgvuldig welke het beste bij u past. Vraagt u zichzelf hierbij af welk gebruik u vooral gaat maken van dit hulpmiddel voor mobiliteit. Gebruikt u deze vooral voor kortere afstanden of juist niet? Wilt u regelmatig de scootmobiel meenemen in het openbaar vervoer of een auto? Er zijn modellen die specifiek zijn afgestemd op het gebruik. Ook voor u zal er een juiste scootmobiel zijn.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.