Traplift heeft een drempel

Terwijl de gemiddelde leeftijd blijft stijgen wil de overheid graag dat ouderen zo lang mogelijk thuis blijven wonen.

De verwachting is dat het aantal thuiswonende ouderen in de komende jaren significant stijgt.

Subsidie

De Wet Maatschappelijke Ondersteuning uitgevoerd door een gemeentelijk loket bepaalt of er een vergoeding wordt verstrekt. In de praktijk blijkt dit een lastig traject. De gemeente beoordeelt ook vanuit de visie dat verhuizen naar een nultreden woning ook een oplossing biedt.

Binnenbocht

Een binnenbochttraplift biedt de meeste voordelen. De traplopende huisgenoten kunnen via de buitenbocht waar de treden het breedst zijn en waar doorgaans de leuning zit de trap blijven gebruiken. En een binnenbochttraject kan in veel gevallen ononderbroken doorlopen als er meer dan twee verdiepingen moeten worden overbrugd.

Op maat

Een traplift is een maatproduct. Elke lift wordt op maat gemaakt. Een rechte traplift of een traplift met bochten? De buis waaraan de stoel bevestigd is, wordt vooraf op maat gemaakt en in de woning gemonteerd. Het is een buis van acht centimeter doorsnee die met pootjes van een paar decimeter rust op de treden. De buis wordt dus niet tegen de muur bevestigd. Ook de stoel is op wens aan te passen

Veiligheid

Veiligheid bij trapliften is gewaarborgd. De besturing is simpel. Neem plaats, doe de veiligheidsgordel om, druk een pookje in de gewenste rijrichting, en de stoel trekt beheerst op. Bij het naderen van een bocht daalt de snelheid automatisch en op een recht stuk trekt de stoel op naar 0,5 kilometer per uur. Aan het eind daalt de snelheid behoedzaam naar nul. Veiligheidsgordel loskoppelen en uitstappen. Meestal is de stoel draaibaar en voorzien van verstelbare en wegklapbare voet- en armleggers.

Investering

Omdat de meeste woningen minimaal één bocht in de trap hebben, maakt dat een traplift een kostbare investering is. Tweedehands levert enig financieel voordeel op, maar er is dan sprake van minder maatwerk en mogelijk gedateerde techniek. Leasen of huren is dikwijls niet goedkoper omdat de railbevestiging zelf gefinancierd moet worden.

Trapliften zijn een emotioneel onderwerp. Weinig mensen willen toegeven dat ze niet meer kunnen traplopen en stellen de aanschaf uit. Een traplift wordt soms gezien als een begin van een aftakeling of het hebben van een handicap. Zowel financieel als emotioneel heeft een traplift een drempel.

 

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.