Bent u al klaar voor een scootmobiel?

Wanneer kleine stukjes lopen nog wel gaan maar iets verder lopen u te veel moeite of pijn kost, dan is dit hét moment om u verder te verdiepen in scootmobielen. U kunt de scootmobiel geheel zelf betalen of u vraagt ondersteuning van uw gemeente of zorgverzekeraar.

Bij de gemeente kunt u een scootmobiel aanvragen op basis van de Wet op de Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). U kan er hierbij voor kiezen of u liever zorg in natura heeft of een persoonsgebonden budget (PGB). Kiest u voor zorg in natura dan kiest de overheid een leverancier en scootmobiel voor u. Wanneer u voor een PGB kiest kunt u zelf een scootmobiel uitkiezen. De gemeente wil door middel van deze ondersteuning er voor zorgen dat u mee kunt blijven doen in de samenleving en zelfredzaam blijft. Als u eerder moeite had met uw mobiliteit dan kan een scootmobiel ervoor zorgen dat u weer zelfstandig boodschappen kan doen, op visite kan gaan of uw hond uitlaten.

Welke scootmobiel past bij u?

Er is een gigantisch aanbod van scootmobielen in verschillende soorten en uitvoeringen. Waar de ene scootmobiel met name geschikt is voor wat langere afstanden buitenshuis, is de ander weer uiterst wendbaar waardoor u gemakkelijk door kleine ruimtes beweegt. Sommige scootmobielen zijn erg sportief, bij anderen staat juist comfort op de eerste plek. Welke scootmobiel en welke uitvoering u kiest hangt daarom af van een aantal omstandigheden zoals wat voor beperking u heeft, wat uw budget is en wat het doel is waarvoor u de scootmobiel gaat gebruiken. Hierbij moet u gaat denken aan hoe uw persoonlijke omgeving eruit ziet zoals uw huis en de routes die u vaak rijdt. Het merk en de service die ze bieden, de functionaliteit en ook het design van de scootmobiel geven vaak de doorslag. Dealers komen vaak naar u toe om een thuisdemonstratie te geven. Lees ook: Tips om mobiel te blijven als u ouder wordt

Voor het eerst op de scootmobiel

Wanneer u dan een keuze heeft gemaakt voor een scootmobiel dan kan de eerste keer nog best even wennen zijn. Maar na een heldere uitleg en een rustige start rijdt u er zo op weg. Bochten kunnen aanvankelijk nog een uitdaging zijn en u zal eraan moeten wennen dat het zwaartepunt van een scootmobiel vrij hoog ligt. Ook stoepjes afrijden vereisen uw aandacht en een beetje vaardigheid, wanneer u dit alles de eerste malen rustig doet zal u er echter snel aan gewend zijn. Dan merkt u al snel dat een scootmobiel er vooral is om u een stuk gemak weer terug te geven. Zo kunt u weer gezellig gaan winkelen of even door de straat rijden voor een praatje met de buren. De handige accessoires zoals bijvoorbeeld boodschappenmandjes of een regenscherm zorgen ervoor dat u nog vaker weg kan als eerst en ook nog makkelijker dingen meeneemt. Spiegels, extra remmen en technische innovaties zoals een automatische rem of snelheidsreductie in de bochten zorgen ervoor dat u met een scootmobiel veilig de weg op kunt.

De scootmobiel meenemen op reis

Behalve de grotere luxe scootmobielen voor het dagelijks gebruik, zijn er ook kleinere scootmobielen die u mee kunt nemen op reis. Waar de grotere scootmobielen zijn uitgerust met een grote accu en vele opties, zijn er dus ook lichtgewicht exemplaren die zeer eenvoudig in de auto of het vliegtuig mee kunnen worden genomen doordat ze op te vouwen zijn. Deze lichtgewicht opvouwbare scootmobielen zijn vaak gemaakt met een aluminium frame en beschikken over iets minder opties dan uw scootmobiel voor het dagelijks gebruik. Ook is de opvouwbare scootmobiel iets meer geschikt voor de kleinere afstanden, dit komt door de kleinere afmetingen en goede wendbaarheid. Daarnaast is een lichtgewicht opvouwbare scootmobiel ook flink wat goedkoper omdat die minder opties heeft en wat kleiner is. U zou er daarom voor kunnen kiezen om een tweede scootmobiel aan te schaffen, één die perfect is voor uw dagelijks gebruik en één omdat u ook nog graag op vakantie gaat.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.