Postelein als groente van de maand en papaja als fruit

Postelein is onder de ouderen een vrij bekende groente. Onder het jongere publiek is postelein eerder een vergeten groente.

Deze supergezonde bladgroente verdient meer bekendheid De postelein is vanaf mei verkrijgbaar bij uw groentespecialist en heeft een licht zure/zoute smaak. Postelein is een eenjarige plant en is tot en met oktober verkrijgbaar. Postelein moet er bij aankoop fris en stevig uitzien. Het is namelijk een vrij tere groente, die snel indroogt. Het beste is om de groente na aankoop dezelfde dag te gebruiken. Voor bereiding hoeft de postelein alleen gewassen te worden en kan zowel gekookt als vers gegeten worden. Het internet staat vol met allerlei recepten. Postelein is buitengewoon gezond, het is een prima bron van vezels, zeer laag in calorieën en een goede bron van vitamines en mineralen. Zo bevat het hoge gehaltes van onder meer vitamine C en E en is het rijk aan magnesium, ijzer en kalium. Daarnaast bevat postelein veel antioxidanten en is het een bron van omega-3 onverzadigde vetzuren. Het bevat meer omega-3 dan welke bladgroente ook en zelfs meer dan een heel aantal minder vette vissoorten. Genoeg reden om de stoute schoenen aan te trekken en het eens een keer op tafel te zetten!

De papaja of tropische boommeloen is een vrucht uit de familie der Cariceau

De papaja is de enige vrucht uit deze familie die betekenis heeft gekregen voor de export. De papajaboom heeft een kale, rechte stam met bovenaan een soort pruik van groene bladeren. Vlak hieronder groeien de vruchten in trossen aan de stam. De vrucht komt van oorsprong uit Zuid-Amerika en is het hele jaar door verkrijgbaar. De papaja wordt steeds bekender bij de consument en is op steeds meer plaatsen verkrijgbaar. Het beste kan je de papaja kopen die klaar is voor gebruik. De vrucht heeft boterzacht oranje vruchtvlees, waarmee diverse mogelijkheden zijn voor in de keuken om er lekkere gerechten mee te maken.

Papaja als tafelfruit:

• Besprenkel parten papaja met citroensap of limesap of met Grand Marnier of papaja als voorgerecht met rauwe ham. • Ook kan je de papaja iets uithollen en vullen met  vruchtensalade en serveren met slagroom of een lekkere papaja milkshake maken! Het vitamine C gehalte van deze vrucht is vrij hoog en door het eiwitsplitsende enzym is de vrucht licht verteerbaar. Ideale versnapering  voor baby’s en voor mensen die geen zwaar voedsel kunnen verdragen. Interessant detail is dat de pitten en de geleiachtige massa goed moet worden verwijderd omdat ze een sterk laxerende werking hebben. In de tropen wordt het gebruikt als middel tegen darmparasieten. Toch maar even prettig om te weten!

Tot de volgende editie van Lijf & gezondheid!
Gezonde groeten van de firma H. Liefting, Stefan Liefting

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.