Zuurkool en banaan, groente en fruit van de maand februari

De feestdagen zijn al weer een tijdje achter de rug. We focussen ons op het nieuwe jaar en mogelijk op goede voornemens.

Voeding, gezondheid en sportiviteit spelen een grote rol. In deze wintermaanden kunnen we een vitamine boost dan ook goed gebruiken bijvoorbeeld door middel van zuurkool of banaan.

Zuurkool is een wintergroente bij uitstek en helpt je zo nodig aan de broodnodige vitamine, de winter door. De zuurkool heeft een positieve invloed op ons immuunsysteem vanwege een hoog vitamine C-gehalte, een sterke antioxidant. 100 gram zuurkool bevat maar liefst 25 mg vitamine C. Ook onze botten en organen hebben er veel baat bij, want zuurkool is een rijke bron van calcium, magnesium en ijzer.

De kool kwam in Europa terecht toen nomadenvolken over de wereld trokken. De Grieken en Romeinen maakten al zuurkool in speciale houten vaten. Het wordt gemaakt van witte kool. Deze wordt ontdaan van de buitenste bladeren en de kern fijngesneden en gezouten en in voorraadputten opgeslagen. Er ontstaat een spontane gisting waardoor zetmeel en suiker door melkzuurbacteriën worden omgezet in melkzuur. Deze gisting duurt drie tot acht weken. De kool krijgt hierdoor zijn lekkere fris zurige smaak. Om ook in de winter groenten op tafel te kunnen zetten legde men vroeger in de zomer groenten in zodra ze van het land kwamen. In menig huishouden maakte men zelf zuurkool in Keulse potten. De grootste zuurkoolfabriek van Europa staat in het Noord-Hollandse Zuid-Scharwoude. De klimatologische omstandigheden op de Noord-Hollandse akkers met kleigronden in combinatie met de aanvoer van zeelucht en vocht, maken van Noord-Holland een belangrijk gebied voor zuurkool. Van zuurkool zijn veel heerlijke gerechten te maken het hele jaar door. Van ovenschotel tot stoofschotel een salade of een soep.

De banaan is een van de oudste tropische cultuurgewassen op aarde en worden het gehele jaar gemporteerd in Nederland. Bananen mogen niet onder de 12 graden worden bewaard anders treedt er lage-temperatuur bederf op. Bananen worden tot rijping gebracht in rijphuizen. De banaan is een van de populairste fruitsoorten en rijk aan koolhydraten.  De vrucht is een ideale meeneemvrucht maar ook op talloze wijze te bereiden (ook in combinatie met zuurkool). Bananen zijn globaal onder te verdelen in fruit of dessertbananen, bakbananen, rode bananen, appelbananen, rijstbananen. De laatste twee zijn klein van formaat en zoeter van smaak maar bij ons minder bekend. Tips: - Gepelde banaan met citroensap besprenkelen tegen bruinverkleuring. - Een rijstbanaan rollen in rauwe ham als lekker voorgerecht of banaan in de schil even verwarmen in de oven, pellen en serveren met ijs !!

Veel eetplezier en tot de volgende maand.
Gezonde groeten van de firma H. Liefting

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.