Tuinbonen en Meloen groente en fruit van de maand

Onze groenteboer uit Heiloo heeft weer interessante informatie voor ons op de mail gezet.

tuinbonenDeze maand hebben we gekozen als groente van de maand tuinbonen en als fruit de meloen in zijn 'algemeenheid'.

Verse tuinbonen zijn de zaden van een vrij grote, viltachtige peul

Er zitten twee tot vijf zaden in. De jonge tuinboontjes zijn het lekkerste. Vanaf de maand juni begint in Nederland de oogst van deze peulvruchten op gang te komen. Tuinbonen worden al zeer lang verbouwd en werden al in 6000 v.Chr. in het Middellands Zeegebied gegeten. De zaden waren toen echter nog vrij klein en zijn voor het eerst gevonden bij archeologische opgravingen bij Nazareth in Israël. In Europa wordt al voor 1492 melding gemaakt van de tuinboon. In Nederland wordt traditioneel de tuinboon met bonenkruid gegeten. Ze zijn nu volop bij uw groentespecialist te koop, die u vast ook kan informeren over de bereidingswijze van deze super lekkere groente. De meest gangbare wijze is de tuinbonen te doppen (circa 750 gram per persoon) en ze te koken in een pan met water, scheut melk (tegen verkleuring) snufje zout en een takje verse bonenkruid meekoken. In circa 10/15 minuten zijn ze gaar, daarna afgieten. Voeg er wat fijngehakte bonenkruid toe en schud er een klontje boter door. Er zijn natuurlijk volop andere wijze van bereiding mogelijk. Kookboeken en internet staan er vol mee. Tuinboontjes zijn ook gezond! Ze bevatten een hoog gehalte aan vitamine B & C als je ze niet te lang kookt. 

De meloen hebben we als fruit gekozen voor de maand juni

Tegenwoordig zijn er vele soorten verkrijgbaar. Van de bekende Galia meloen tot de Cantaloupe meloen of de natuurlijk de watermeloen. De meloen en de watermeloen zijn twee verschillende vruchten uit de familie van de Cucurbitaceau of komkommerachtigen. Van de meloenen bestaan er enorm veel rassen en variëteiten zodat ze voor de handel gemakshalve in vier groepen worden ingedeeld. Namelijk Cantaloupe meloen, netmeloen, oogmeloen, wintermeloen. Daarnaast hebben we dan verschillende soorten watermeloenen. Meloenen zijn familie van de komkommer en zijn geen fruit maar groente. Zo dat komt even binnen! wat een schok voor meloen minnend Nederland. Toch is het eigenlijk niet eens zo raar, ze bestaan voornamelijk uit water met zaadlijsten in het midden en in plaats van dat ze recht zijn zoals een komkommer is deze rond. Meloen is vooral geliefd in voorgerechten, salades en nagerechten. Gekoelde watermeloen is de dorstlesser bij uitstek op zomerse dagen. Meloenen hebben een hoog watergehalte en als ze gekoeld zijn werken ze verfrissend en dorstlessend. Zo bestaat de watermeloen voor 95% uit water. Laat U goed adviseren door uw groentespecialist of de meloen direct gegeten kan worden. De maand juni is bij uitstek een maand voor de meloenen. Ze worden in deze tijd met vrachtwagens vol geïmporteerd uit de landen rondom de middellandse zee. Vroeger werden er in Nederland ook meloenen geteeld. Voorbeelden daarvan zijn de oogmeloenen, suikermeloenen, tijgermeloenen. Helaas is er nagenoeg geen professionele teelt meer over, waardoor je deze soorten sporadisch in de winkel tegenkomt.

Tot de volgende editie van Lijf & gezondheid!
Gezonde groeten van de fa H.Liefting

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.