Groente en fruit van de maand oktober

Groente en fruit van de maand Deze maand hebben we de spruitjes gekozen als groente van de maand en tafeldruiven als fruit. Wanneer de chrysant, herfstbokbier en de gekroonde rookworst van de slager zijn intrede doet, is de herfst echt begonnen.

En in dat rijtje horen natuurlijk ook de spruitjes en druiven thuis. Spruiten Spruiten zijn kleine, stevige, heldergroene ‘kooltjes’ die groeien in de oksels van spruitkool. Spruitjes hebben een frisgroene kleur en voelen stevig aan. Het is vooral een wintergroente (oktober tot en met half februari ), ze komen voornamelijk uit eigen land. Spruiten werden in het midden van de 18e eeuw voor het eerst in België gesignaleerd. Rond het jaar 1800 bereikten ze Engeland en Frankrijk. Spruiten behoren tot de familie van Brassicaceae, de koolsoorten. Spruiten hebben een mild-bittere koolsmaak. Ze worden vooral als hoofdgerecht gegeten, bijvoorbeeld op de oer-Hollandse manier met aardappelen, vlees en jus erbij. Je kunt ze ook verwerken in een stamppot. Originelere wijze van bereiden zijn het roerbakken, smoren en of stomen. Spruitjes zijn echte vitamine bommen. Ze bevatten tot drie keer zoveel vitamine C als sinaasappels en zijn net als andere groenten belangrijk voor je weerstand in de winter! Druiven Druiven groeien in trossen en behoren tot het geslacht Vitis vinifera. De druif is de besvrucht van de wijnstok. Het overgrote deel van de wereldproductie van druiven is bestemd voor de bereiding van wijn en andere alcoholistische dranken. Een klein deel is bestemd voor de druivensap, rozijnen, krenten en tafelfruit. Tafeldruiven (zowel de groene als de blauwe) zijn het hele jaar door verkrijgbaar en worden vanuit verschillende werelddelen ons land ingevoerd. Maar in de maanden augustus tot en met eind november worden de tafeldruiven geoogst van het Europese continent. Het druivenseizoen bij uitstek!! Er bestaan veel druiven variëteiten, waaronder de meest bekende tegenwoordig de Thompson Seedless is. De consumenten wil geen pitten meer in druiven, vandaar de populariteit van deze soort. Terwijl een Muskaat druif (wit gelig) of een La Vallée druif (blauw) deze tijd heerlijk van eten is, maar de pitjes een dilemma voor vele blijft om deze te kopen. Let bij de aankoop van druiven erop dat ze groene steeltjes hebben en dat bij de groene druiven de wit/geel verkleurde druiven het meest zoet zijn. Druiven zijn heerlijk om zo te eten maar ook bij vleesgerechten of in een frisse salade te gebruiken. Veel eetplezier! Gezonde groeten van de firma H. Liefting

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.