In de spotlight: asperge en passievrucht

Deze maand staat uiteraard de Koningin onder de groenten in de spotlight: de Asperge!. En als fruit hebben we de passievrucht centraal staan.

De asperges behoort tot het eeuwenoude geslacht Asparagus. Deze groente was vroeger en is nu nog steeds een ware delicatesse! Dat blijkt duidelijk uit benaming als “het witte goud” en “koningin der groente”.

Er bestaan witte asperges, groene asperges en paarse asperges.

De witte zijn onder de grond gegroeid en uit het licht gehouden, de groene en paarse asperges hebben wel de zon gezien. De Nederlandse consument krijgt steeds meer de smaak te pakken van het eten van asperges. Geen wonder, er zijn mogelijkheden te over te denken met deze slanke en lekkere groente. Natuurlijk blijft de traditionele manier van asperges eten altijd lekker, met ham, gekookt ei, gesmolten boter en een plukje krulpeterselie. Daarbij een nieuwe oogst aardappel van Hollandse bodem (o.a. Eersteling of Opperdoeser) serveren en je heb een koningsmaal. Voor het gebruik worden asperges geschild met een dunschiller en van de onderkanten ongeveer 2 centimeter afgesneden. Van de schillen en onderkanten kan je een bouillon trekken om aspergesoep te maken. Het beste kunnen asperges (na aanschaf bij de groentespeciaalzaak) bewaart worden in de koelkast, gerold in een vochtige theedoek. Asperges bestaan namelijk voor 95 % uit water en drogen daardoor vrij snel uit. 

De passievrucht is een echte exoot en het gehele jaar door verkrijgbaar

De passievrucht is de vrucht van een klimplant die behoort tot de familie der Passifloraceau of passiebloemachtigen. Deze klimplanten hebben prachtige bloemen en komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. De vitaminerijke vrucht heeft een uitgesproken tropisch aroma die bestaat uit geleiachtige pitjes. Glad passiefruit is heerlijk zoetzuur van smaak. Is de schil gerimpeld? Dan is de vrucht nog rijper en is het vruchtvlees zoeter. Snijd de passievrucht doormidden en lepel het vruchtvlees uit. Dit is lekker als snack maar kan ook gebruikt worden in verschillende bereidingen, zoals heerlijke passiefruit panna cotta.

Tips :

Passievruchten voor het eten even koelen, de smaak is dan beter. Besprenkel gehalveerde vruchten eens met Maracuyalikeur. Voeg het vruchtvlees van 4 passievruchten eens toe aan cakebeslag. Roer het vruchtvlees van passievruchten door vanillevla of kwark. Ik hoop dat bovenstaande selectie van producten van moeder natuur in de smaak vallen en tot de volgende maand !

Stefan Liefting van Groothandel H.Liefting Heiloo

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.