Groente en fruit van de maand

Groente en fruit van de maand De maand september is de maand bij uitstek, die de start van de oogst van onze rijke diversiteit aan groente en fruit welke in ons landje worden geproduceerd, inluidt! De herfstgroenten en fruit worden weer volop geoogst en aangevoerd! De appelen- en perenoogst, spruitjes, boerenkool en nieuwe oogst zuurkool verschijnen weer op “het wat zullen we eten vandaag“ toneel. Pompoen Voor degene die toch nog eerst wat anders wil proberen in plaats van direct aan de winterkost te beginnen, is het rijke assortiment aan allerlei verschillende soorten pompoenen een welkome tussenstation.

De pompoen is familie van de komkommer en de meloen. Deze grote bolronde vrucht heeft een stevige harde schil en oranje vruchtvlees. Binnenin zit de vrucht vol met grote platte zaden die je goed kan roosteren. Ze zijn het gehele jaar verkrijgbaar, maar de officiële oogst zit ergens tussen begin september en eind december. De vrucht heeft een lage energetische waarde (weinig calorieën), bevat veel vezels. Goed voor de spijsvertering en rijk aan calcium, ijzer, vitamine C en E. Er zijn verschillende soorten, de oranje pompoen is de bekendste. Daarnaast zie je in Nederland ook wel de Pattison (kleine witte ovale pompoen), de winterpompoen (grote pompoen met bleekoranje wasachtige schil) en de spaghettipompoen (ovale bleekgele pompoen met dradig vruchtvlees). Het leuke van de pompoen is dat je er heerlijke gerechten mee kunt maken. De cactusvijg De cactusvijg, woestijnvijg of vijg van Barbarije is de vrucht van de cactussoort Opuntia ficus-indica en verwante soorten. Dit jaargetijde zijn ze volop verkrijgbaar vanuit het middellandse zeegebied. Na afloop van het seizoen worden de vruchten geïmporteerd vanuit Latijns- Amerika en Zuid–Afrika. Ze groeien aan de zijkanten van de cactus die vanuit een gele bloem ontstaan. Het fruit heeft therapeutische- en geneeskundige krachten. Ze zijn bijzonder gezond, rijk aan kalium, vitamine C, B en calcium. Je kunt ook rekenen op de inname van het zogenaamde B-caroteen. Deze stof wordt door het lichaam omgezet in vitamine A waardoor een extra gezondheid boost ontstaat. De vruchten zijn rijp zodra de groene bedoornde vruchten geel of rood verkleuren. De smaak is zoetig, soms aan de zure kant en lijkt enigszins op die van een peer. Tip: Een goede manier om een cactusvijg te eten zonder jezelf te prikken. Prik de vrucht met een vork op en zet deze op een bord. Vervolgens snij je met een scherp mes beide uiteinden af, haaks hierop de schil door. Vervolgens rolt men met de vork (Of met de hand, maar raak de buitenkant van de schil niet aan) het vruchtvlees uit de vrucht. Veel eetplezier en tot de volgende maand. Gezonde groeten van de firma H. Liefting

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.