Boerenkool en mandarijnen: groente en fruit van de maand november

Onze groentenman heeft weer een aantal wetenswaardigheden voor Lijf & gezondheid opgezocht over het fruit en groente van de maand!

Bladeren vallen van de bomen, lange avonden, lage temperaturen… De tijd van de komst van heerlijke mandarijnen uit het zuiden van Europa is ook weer in volle gang. Eigenlijk de lekkerste van het hele jaar. Ook de boerenkool met worst is onlosmakelijk verbonden met dit jaargetijde.

Boerenkool is een struikachtige koolsoort met donkergroene en gekrulde bladeren en is verkrijgbaar in de herfst- en wintermaande. Boerenkool is het meest gesneden verkrijgbaar, verpakt in zakjes. Soms kom je nog wel eens struiken tegen waarvan je de bladeren van de harde nerven moet los ritsen, fijn snijden en wassen. Boerenkool vertoont veel overeenkomsten met andere bladgroenten. De groente slinkt tijdens het koken. Per persoon gebruik je ongeveer 200 gram gesneden boerenkool, als je struiken gebruikt moet je van het dubbele uitgaan. Kook voor stamppot de boerenkool samen met aardappelen in ongeveer 25 minuten gaar. Giet het water af en maak er met warme melk, peper, nootmuskaat en eventueel een klontje boter een heerlijke stamppot van. Uiteraard in combinatie met worst en/of uitgebakken spekjes erbij. Een koningsmaal! In boerenkool zit erg veel betacaroteen, niacine (B3) en een enorme lading vitamine C. Bovendien krijg je met een bord boerenkool ook flink wat mineralen binnen.

Mandarijnen is een verzamelnaam voor een hoop verschillende variëteiten De bekendste in ons land is de clementine (kleine vrucht met een oranje schil, die geen pitjes bevat). De mandarijn is een citrusvrucht van de mandarijnboom (Citrus reticulata), die uit China afkomstig is. Hij lijkt op een kleine sinaasappel. In China werd de mandarijn als de vrucht van de rijken gezien. De vrucht stond net zo hoog in aanzien als de hoogste Chinese staatsambtenaren: de Mandarijnen. Vandaar dat men de vrucht mandarijn is gaan noemen. De mandarijn is een populaire  vrucht in ons land. Makkelijk te pellen en zonder de pitjes is hij super gewild. Ook boordevol vitamine C, dus super gezond. Je komt ze in allerlei verpakkingen tegen, tevens ook nog met en zonder de blaadjes eraan. Ze zijn het jaarrond verkrijgbaar. Vraag bij de groentespecialist naar de lekkerste mandarijnen…. Want niet overal worden er lekkere en goed houdbare mandarijnen verkocht.

Veel eetplezier en tot de volgende maand.

Gezonde groeten van de firma H. Liefting

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.