Voetproblemen bij ouderen

Ongeveer 80% van de 65-plussers heeft één of meerdere chronische gezondheidsproblemen. Voetklachten behoren tot één van deze gezondheidsproblemen.

De verwachting is dat rond 2030 22% van de bevolking ouder is dan 65 jaar. Ongeveer 80% van deze mensen hebben één of meerdere chronische gezondheidsproblemen. Voetklachten behoren tot één van deze gezondheidsproblemen. De oorzaak  ligt in de structurele en functionele veranderingen die optreden bij het ouder worden.

Kenmerken die direct in verband kunnen worden gebracht met de oudere voet zijn:

  • Gewrichtspijn en stijfheid door artrose.
  • Afname van flexibiliteit en kracht van banden, pezen en spieren. Hierdoor o.a. afvlakking van het voetgewelf.  
  • Standsafwijkingen van de voeten en tenen. Als gevolg van het ouder worden kunnen evenwichtsproblemen ontstaan. De labiele loop wordt gecorrigeerd door de tenen. Hierdoor ontstaan hamer- en klauwtenen.
  • Atrofie van de huid. Een dunne, kwetsbare huid met een ruwer oppervlak. Verlies elasticiteit, minder talg en zweetproductie, verminderde kans op wondgenezing waardoor eerder kans op infecties. Droge, schilferige huid, pigmentvlekken, witte ouderdomsvlekjes, eczeem.
  • Verlies vetpolster onder met name de voorvoet. Hierdoor meer belasting van alle structuren in de voet (botten, gewrichtskapsels, ligamenten, spieren, bloedvaten en zenuwen) Mensen hebben het gevoel op de botjes te lopen.
  • Verkleuringen en dikker worden van de nagel. Er ontstaat een vertraagde nagelgroei door verminderde doorbloeding van de matrix. Hierdoor verandert ook de conditie van de nagel. De nagel wordt eerder vatbaar voor een infectie met micro-organismen.
  • Vaatproblemen, vermindering van de bloedcirculatie waardoor koude voeten of juist warme voeten, oedeem, bruine huidverkleuring, spataderen en slecht genezende wonden.
  • Achteruitgang in coördinatie, snelheid, lenigheid. waardoor de voeten niet meer zo goed verzorgd kunnen worden als eerder.
  • Aanwezigheid van ziekten zoals reuma, diabetes, artrose, artritis, neurologische afwijkingen, polyneuropathie.
  • Niet goed passend schoeisel. Dit komt doordat de voet verandert bij het ouder worden. Door vermindering vetpolster en afvlakking van de voetgewelven wordt de voet vaak langer en slanker. De voet kan ook juist breder en voller worden door vaatproblemen.

Bovengenoemde kenmerken kunnen direct klachten aan de voeten veroorzaken, zoals  pijnklachten, functiestoornissen, standsverandering voet/tenen waardoor er drukplekken kunnen ontstaan, huid/nagelproblemen en mobiliteitsklachten.

Belangrijk is om te onderzoeken waardoor klachten ontstaan. In veel gevallen kan een  corrigerende of druk verdelende therapiezool vervaardigd worden met demping of een protectieve of correctieve siliconeorthese bij teenstandsafwijkingen. Behandeling kan ook bestaan uit verwijzing naar een medisch pedicure of een schoenadvies.

podozorg

Voor meer informatie of voor het maken van een afspraak, neem contact op via:

T. 0255-515733 of ga naar: https://podozorg-driehuis.nl/contact-driehuis/afspraak

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.