De overgang (menopauze) en voetproblemen

Vrouwen tussen de 45 en 55 jaar (uitzonderingen bevestigen de regel) krijgen te maken met de overgang. Dit natuurlijke proces hoort erbij maar....

De overgang

Vrouwen tussen de 45 en 55 jaar (uitzonderingen bevestigen de regel) krijgen te maken met de overgang. Dit natuurlijke proces hoort erbij maar maakt het niet altijd makkelijk. Tijdens de overgang daalt het oestrogeen niveau en dit zorgt voor de overgangsklachten. Van (nachtelijk) zweten, opvliegers, stemmingswisselingen en slecht slapen tot toename van het gewicht of gewrichtsklachten. Deze laatste twee overgangsklachten zijn voor ons als voetspecialisten belangrijk.

Waarom komen bepaalde voetklachten meer voor in de overgangsleeftijd?

Het hormoon oestrogeen heeft een belangrijke functie voor onze botten en het bindweefsel. Een lager oestrogeen niveau heeft effect op de productie van collageen. Collageen is weer belangrijk voor de botten, elasticiteit van de huid, opbouw van spieren, banden, pezen. Minder collageen zorgt er dus voor dat onze botten, gewrichten en spieren minder snel herstellen en minder veerkrachtig zijn.

Voetklachten

Typische voetklachten die voorkomen in de overgangsleeftijd:

  • Hielpijn
  • Pees problemen
  • Gewrichtspijn
  • Voorvoet problemen
  • Achillespeesklachten

Tibialis posterior pees

De tibialis posterior pees ofwel de achterste scheenbeenspier is een pees die vaak problemen geeft bij vrouwen in de overgang . Deze pees heeft een belangrijke functie bij het lopen en ondersteund het boogje aan de binnenzijde van de voet. Als deze pees problemen geeft kan men vaak slecht op de tenen staan.

Hielspoor

Hielpijn klachten manifesteren zich vaak met startpijn in de ochtend. Maar ook na belasting, een wandeling of een dag werken.

Heeft u ook last van voetproblemen?

Ga voor meer informatie of voor het maken van een afspraak naar:

https://podozorg-driehuis.nl/contact-driehuis/afspraak

Of bel:0255-515733

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.