Libidoverlies, wat kan je er aan doen

Waren het eerst de slapeloze nachten, drukke werkdagen of steeds later opblijvende pubers die je seksleven bepaalden, in de overgang kun je ook nog eens te maken krijgen met een ander fenomeen… een verminderd libido!

Gaande weg merk je dat je minder snel opgewonden raakt en dat ook het orgasme anders aanvoelt. Je verlangt er steeds vaker naar om in je flanellen pyjama lekker tegen hem aan in slaap te vallen. Hoewel veel vrouwen er last van hebben is het soms lastig te bespreken.  Want geen zin meer in seks heeft een grote invloed op je leven en je relatie.

Uit onderzoek blijkt dat meer dan 65% van de vrouwen in de overgang last heeft van een verminderd libido.

Toch zijn er na de overgang ook veel factoren die de zin in seks juist kunnen stimuleren. Als je ouder bent heb je vaak wat meer tijd voor jezelf, kun je wat makkelijker ontspannen en weet je wat beter hoe je lijf werkt en wat je fijn vindt. Maar waardoor ontstaat het en nog belangrijker, wat kun je eraan doen?

Waardoor ontstaat het?

De belangrijkste oorzaak van de afname van libido is het lagere niveau van de hormonen oestrogeen, progesteron en testosteron in je lichaam tijdens de menopauze. Elk van deze hormonen speelt een specifieke rol in het ontstaan van seksueel verlangen. Oestrogeen helpt bijvoorbeeld om een verhoogde gevoeligheid te ervaren tijdens de geslachtsgemeenschap en houdt je vaginawand in goede conditie. Progesteron houdt je libido op peil. Testosteron, een mannelijk geslachtshormoon, verhoogt de seksuele lust en houd je vagina vochtig. Zodra deze hormonen afnemen, neemt ook het algemene verlangen naar seks en geslachtsgemeenschap af. Natuurlijk zijn er ook andere factoren die het libido kunnen verlagen:

Vaginale droogte

Vaginale droogte is een veel voorkomende klacht in de overgang. Het kan je vagina zo gevoelig maken, dat penetratie pijnlijk wordt. Door de dalende oestrogeenspiegel vermindert de bloedtoevoer in je bekkengebied en je vagina en vulva. Het resultaat is het dunner worden van de vaginale wand en een minder vochtige vagina tijdens de seks. Geslachtsgemeenschap kan variëren van ongemakkelijk tot extreem pijnlijk en kan zelfs leiden tot bloedingen. Veel vrouwen zullen hierdoor veel minder zin hebben in seks dan vroeger.

Vermoeidheid

Als je voortdurend te maken hebt met opvliegers, nachtelijk zweten en slapeloosheid kan je steeds meer last van vermoeidheid krijgen. Dit is natuurlijk niet een stimulans om zin in seks te hebben.

Stemmingswisselingen & depressie

Veel vrouwen krijgen tijdens de overgang last van stemmingswisselingen. Hierdoor is het moeilijker om zin in seks te krijgen op het geplande moment. Je kunt het ene moment veel zin hebben en een minuut later kan het weg zijn. Eventuele gevoelens van schuld, verdriet en frustratie kunnen ertoe leiden dat het libido nog verder daalt. Overigens kan het gebruik van bepaalde antidepressiva ook tot libidoverlies leiden.

Veranderd zelfbeeld

Het goed zelfbeeld is vaak een belangrijke factor in de sex-drive van vrouwen. Als je je niet goed voelt over jezelf of bijvoorbeeld over je veranderende lichaam tijdens de menopauze, dan is het ook moeilijker om je fysiek open te stellen voor een ander. Incontinentie, gewichtstoename en veranderingen van je huid, vagina en borsten kunnen allemaal van invloed zijn op hoe je je voelt over je seksualiteit.

Wat kun je er aan doen?

Soms is een (tijdelijk) verlaagd libido ook prettig. Vrouwen ervaren het als rustiger dat ze geen slaaf meer zijn van hun hormonen en meer ruimte krijgen voor andere delen van hun leven en zichzelf. Voor de vrouwen die er wel moeite mee hebben dat hun libido vermindert, zijn er verschillende oplossingen. Praat met een arts over de symptomen en kies een behandeling die het best bij jou past.

Behandelingen

Praat er over! Door erover te praten met je partner en eventueel als je er samen niet meer uitkomt met je (huis)arts of seksuoloog kun je ontdekken wat voor jou de belangrijkste factor is en samen naar een oplossing zoeken. Het klinkt een beetje dubbel, maar je libido verbeterd als je regelmatig seks hebt. Door te vrijen wordt de vagina beter doorbloed en maak je op een natuurlijke manier testosteron aan… Natuurlijk betekent dit niet dat je tegen je zin moet vrijen. Maar als seksualiteit een belangrijk element is voor jullie relatie, ga dan samen op zoek naar manieren van intimiteit die voor beide partijen prettig zijn! Het gebruik van glijmiddelen tijdens de seks kan gemeenschap minder pijnlijk en dus veel leuker maken. Hoewel glijmiddelen op de lange termijn geen oplossing bieden voor een laag libido, kunnen ze wel tijdelijk verlichting bieden. Vocht inbrengende crèmes en kokosolie. Als je deze crèmes of natuurlijk olie regelmatig in masseert, verbetert de doorbloeding van de vagina. Waardoor je onder andere makkelijker opgewonden raakt. Hormoon suppletie. Door de hormoonspiegels aan te vullen, verdwijnen vaak de klachten. Heb je vooral last van vaginale klachten, kies dan voor een plaatselijke variant in de vorm van een vagina applicatie. Vaginale toediening van oestrogenen is veilig omdat deze niet of nauwelijks in de bloedbaan worden opgenomen. Nieuw onderzoek lijkt te bevestigen dat testosteron een belangrijke rol speelt ook bij de vrouwelijke seksdrive. Het aanvullen van testosteron moet echter altijd onder deskundige begeleiding van een arts plaatsvinden, omdat er bijwerkingen kunnen optreden zoals extra haargroei en een zwaardere stem.

www.vuurvrouw.nl

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.