Kun je voorkomen dat je borsten gaan hangen?

Over het algemeen worden hangende borsten bij een vrouw als minder aantrekkelijk beschouwd dan borsten die steviger zijn en recht vooruit wijzen.

Toch krijgen de meeste vrouwen ermee te maken naarmate ze ouder worden. In sommige gevallen is het al min of meer erfelijk bepaald, maar soms gaan borsten hangen door de leefstijl die de vrouw erop nahoudt.

Voor een belangrijk deel is de vorm van de borsten bij een vrouw al bepaald vanuit de genen. Hoe groot je borsten worden ligt erfelijk vast, maar ook de elasticiteit en de dichtheid van het borstklierweefsel is op die manier al bepaald voordat je ter wereld komt. Dat wil overigens niet per definitie zeggen dat een dochter dezelfde borstomvang krijgt als haar moeder. De erfelijke informatie komt immers van zowel de vader als van de moeder, dus je kunt ook via vaders kant terugkijken en je borsten vergelijken met die van zijn moeder. Kortom, voor een belangrijk deel zul je ermee moeten leren leven. Maar er zijn nog wat andere factoren die een rol spelen. Als je bijvoorbeeld veel gewicht hebt verloren of er juist sprake is van overgewicht, zullen je borsten sneller gaan hangen.

Sporten

Veel sporten is goed voor de mens. Helaas kunnen sommige sporten bij vrouwen als bijeffect hebben dat de borsten sneller gaan hangen. Hardlopen is daar een goed voorbeeld van. Tijdens het hardlopen zwiepen de borsten steeds op en neer en daardoor kunnen ze sneller wat uitgerekt raken. De oplossing is simpel: draag altijd een goede sport-bh, zodat alles keurig op zijn plek blijft zitten. Hiermee voorkom je dat de huid teveel uitrekt.

Potloodtest

Of je borsten hangen, is vrij eenvoudig vast te stellen. Je tilt je borsten op, neemt een potlood en je houdt dit direct onder je borsten, bij de huidplooi aan de onderzijde. Dan laat je de borsten weer los. Blijft het potlood daar zitten, dan hangen je borsten in zekere mate. Valt het direct op de grond, dan heeft de zwaartekracht kennelijk nog nauwelijks vat op jouw borsten gehad.

Wel of geen bh

Over de vraag of het verstandig is om dagelijks een bh te dragen of om dat juist niet te doen, lopen de meningen van deskundigen uiteen. Er is een theorie die stelt dat de bh ervoor zorgt dat de borsten de juiste vorm behouden en daardoor dus minder snel gaan hangen. Ze houden immers de zwaartekracht enigszins tegen, waardoor de huid minder snel uitrekt. Anderen beweren echter dat borsten juist steviger worden door ze niet in een bh te dragen, omdat het bindweefsel zich dan beter zou kunnen ontwikkelen. Feit is overigens wel dat het ’s nachts dragen van een bh afgeraden wordt. Niet vanwege de vorm van je borsten, maar omdat het je slaapritme in negatieve zin kan beïnvloeden. Dit komt doordat je lichaamstemperatuur door het dragen van een bh minder goed kan dalen. Dat is echter wel nodig in de nacht, want anders maak je niet voldoende melatonine aan, de stof die je slaperig maakt.

Tips voor stevige borsten

Is er dan helemaal niets wat je kunt doen om slappe, hangende borsten te voorkomen? Toch wel! Op de eerste plaats is dat veel water drinken! Dat is sowieso goed voor je, dus drink de hele dag door regelmatig een glas water. Het zorgt ervoor dat je lichaam goed gehydrateerd blijft. Dat is zeker voor je huid erg belangrijk, want die behoudt daardoor beter zijn elasticiteit. Zolang er nog veerkracht is, zullen je borsten minder snel gaan hangen. Ook zijn er specifieke sporten die je zou kunnen gaan beoefenen om de borstspieren te verstevigen. Met name roeien en zwemmen staan erom bekend dat ze een positief effect hebben op de borstspieren en dus ook hangborsten helpen te voorkomen. Nog een tip: slaap vooral op je rug. Hierdoor heb je de minste kans op hangborsten.

Cosmetische ingreep

Je kunt nog zo veel trainen, maar als genetisch bepaald is dat jouw borsten gaan hangen, valt daar weinig tegen te doen. Als je tepel zich onder de borstplooi bevindt, kun je daar met training niets meer aan verbeteren. Wat wel kan is een cosmetische ingreep laten uitvoeren. Je kunt dan kiezen voor een borstvergroting of een borstlift. Die twee kun je overigens ook met elkaar combineren. Het brengt wel de nodige pijn met zich mee en het is niet goedkoop. Je moet je dus afvragen of het allemaal de moeite wel waard is.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.