Dingen die je wellicht nog niet wist over borsten

De borsten van een vrouw hebben primair de functie om nakomelingen te kunnen voeden, maar het speelt ook een rol op het gebied van seksualiteit.

In de borsten vindt de productie van moedermelk plaats, die baby’s ontvangen door aan de tepels van de vrouw te zuigen. Bij mensen spelen de vrouwenborsten ook een rol op het gebied van seksualiteit. Een partner kan opgewonden raken door de aanblik van de borsten, maar ook de vrouw zelf kan seksuele opwinding ervaren door haar eigen borsten aan te raken. Wat weet jij eigenlijk van borsten? Spijker je kennis wat bij met de onderstaande feitjes over borsten!

Omvang

Elke vrouw is anders en dat geldt ook voor de omvang van de borsten. Toch valt er op basis van geografische afkomst iets te concluderen over de gemiddelde grootte van de borsten. Uit een overzicht van de website Worldpopulationreview.com blijkt dat vrouwen in de Verenigde Staten gemiddeld de grootste cupmaat hebben, gevolgd door vrouwen in het Verenigd Koninkrijk en Venezuela. Nederland staat op de zesde plaats. De landen waar vrouwen gemiddeld de kleinste cupmaat hebben, liggen over het algemeen in Afrika en Zuidoost-Azië. Overigens geldt dat in landen waar de body-mass-index (BMI) gemiddeld het hoogst is, vrouwen doorgaans ook een grotere cupmaat hebben.

Vorm

Ook de vorm van de borsten verschilt van vrouw tot vrouw. Wel kunnen we grofweg stellen dat er negen verschillende soorten borsten zijn. Dit zijn: asymmetrisch, atletisch, belvormig, relaxt, oost-west, rond, zijdelings, slank en traanvormig. Overigens heeft ook je leefstijl invloed op de vorm van je borsten. Ben je bijvoorbeeld een buikslaper, dan kan dat consequenties hebben voor je borsten. Door op je buik te slapen, kunnen borsten meer gaan hangen. Ook rokende vrouwen hebben sneller hangborsten. Drink je veel water, dan help je juist om je borsten in vorm te houden. Tijdens het beoefenen van sporten als hardlopen en volleyballen hebben borsten het zwaar. Beter draai je bij dergelijke sporten een goede sport-bh in de juiste maat.

Melkklieren

De productie van moedermelk vindt plaats in de melkklieren. In één borst zitten ongeveer 10 tot 25 melkklieren. Ze bestaan uit kleine blaasjes met daarin melk-producerende cellen. Vanuit elke afzonderlijke melkklier loopt een transportkanaal naar de tepel. Het produceren van moedermelk is gedurende de fase na de geboorte van de baby een continuproces, maar de baby drinkt natuurlijk niet continu. Daarom wordt de geproduceerde melk tijdelijk opgeslagen in de melkklieren.

Afscheiding

Wanneer een vrouw recent bevallen is van een baby, kan het gebeuren dat er wat melk uit de borst druppelt. Vooral net nadat de kleine aan de borst heeft gelegen, is dat een bekend verschijnsel. Komt er echter zomaar een bepaalde substantie uit de tepel, dan kan dat duiden op een onderliggende aandoening. Ook als het gaat om een witachtig, romig goedje, is het toch raadzaam om dit goed in de gaten te houden. Verlies je vocht met een groenige of zwartachtige kleur of is er sprake van bloedverlies uit de tepel, stap dan altijd naar je huisarts en laat dit onderzoeken.

BH-maat

In 2008 hebben de Australische onderzoekers Katherine Wood, Melainie Cameron en Kylie Fitzgerald een studie verricht naar de BH-maten van een groot aantal vrouwen. Wat bleek? Maar liefst tachtig procent (!) van de vrouwen droeg niet de correcte BH. Wanneer je de verkeerde cupmaat kiest, kan dat leiden tot fysieke klachten als hoofdpijn, rugpijn en nekpijn. Een goede BH ontziet de schouders en sluit goed om de borsten. Ze mogen dus feitelijk niet uit de cups hangen en de beugels en banden mogen nergens knellen. De banden van de BH mogen nergens gedraaid zitten en overal moet je soepel met een vinger achter de BH kunnen komen. Wist je overigens dat de cupmaat van een vrouw wel zes keer kan veranderen gedurende haar leven?

Orgasme

Een vrouw kan een orgasme krijgen door het strelen van de tepels. Uit onderzoek is gebleken dat de hersenen op dezelfde manier reageren op een streling van de tepels als op stimulatie van de clitoris. Hoewel een orgasme het gevolg is van fysieke stimulatie, ontstaat het euforische gevoel doordat zich vervolgens in de hersenen allerlei processen voltrekken. Het valt dus goed te verklaren dat een zogenoemd tepelorgasme mogelijk is, als zich in de hersenen hetzelfde proces afspeelt.

Meer

Gewoonlijk heeft een mens twee tepels. Zowel bij mannen als bij vrouwen komt het soms voor dat er meer tepels zijn. Mocht je zelf ook meer dan twee tepels hebben, schaam je dan vooral niet. Het is gewoon een klein wondertje van de natuur en je bent zeker niet de enige. Ook grote sterren als Lily Allen en Harry Styles maakten er geen geheim van. Lily Allen vertelde bijvoorbeeld dat haar derde tepel zich vlak onder de reguliere tepel van haar linkerborst bevindt en dat ze ook met deze derde tepel in staat is een kind te voeden. Harry Styles heeft zelfs een vierde tepel!

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.