Je voeding en leefstijl als medicijn?

Je bent er al vaak voor bij de huisarts geweest. Het blijven vage klachten waarvoor geen oorzaak wordt gevonden.

Of misschien is er wél een oorzaak voor gevonden, ben je chronisch ziek, en moet je de rest van je leven medicijnen gebruiken. Ze nemen alle pijn en ongemak niet weg, maar ‘daar moet je maar mee leren leven’. Is dat écht wat je wilt? Het is tijd om je eetpatroon aan te pakken.

Auto-immuunziekten
Veel van de chronische aandoeningen en ziektes vallen onder de auto-immuunziekten. Deze ontstaan doordat het immuunsysteem lichaamseigen cellen en stoffen als lichaamsvreemd ziet en antistoffen tegen de eigen weefsels gaat vormen. Je lichaam reageert ongepast. ‘Maar eigenlijk reageert je lichaam helemaal niet ongepast’, weet Frank Jonkers, specialist bij BodySwitch Heemskerk (praktijk voor Orthomoleculaire- en integrale geneeskunde). ‘Je immuunsysteem reageert op oorzaken die nog niet in kaart zijn gebracht. En veel van die oorzaken komen voort uit ons voedingspatroon. Eigenlijk eten we onszelf, soms bewust maar meestal onbewust, ziek’, weet Frank.

Totaaloverzicht
Wij beginnen altijd met een totaaloverzicht van wat er speelt bij de patiënt. We nemen daarbij, naast de (medische) voorgeschiedenis, ook de voeding en leefstijl onder de loep en brengen eventuele infecties in kaart. Je kunt bij chronisch verhoogde ontstekingswaardes wel ontstekingsremmers geven, maar daarmee onderdruk je het vuur terwijl een onzichtbaar pyromaantje er brandstof op blijft gieten en blijft het ondergronds verder smeulen.’

Het eten veranderd
Ons eten is niet meer van dezelfde kwaliteit als vroeger. Frank: ‘We zullen anders en bewuster moeten eten, meer puur en onbewerkt. Veel mensen zijn bijvoorbeeld intolerant voor gluten, zonder dat ze zich hier bewust van zijn. Daarnaast zijn veel zaden genetisch gemanipuleerd. Veel producten zitten vol pesticiden, waaronder glyfosaat, zoals soja, tarwe en mais. Het zit in ons hele ecosysteem. Ook zuivel is vaak een grote boosdoener. Logisch, want koeien die op stal staan, eten veel soja en mais. Hiernaast zijn er mensen die de lactose (melksuiker) uit zuivel niet kunnen verteren. Ook zien we veel dat mensen niet goed reageren op de caseïne (melkeiwit) in de zuivel. Pesticiden zitten dus niet alleen in de zuivel, maar ook in het vlees. Van ijs tot bier, bijna alles bevat hoge doseringen glyfosaat. Dat is gewoon meetbaar in je urine. De toxinestapeling in je lichaam wordt steeds hoger en daar gaat je immuunsysteem tegen vechten.

Puur en biologisch
Maar is er dan iets wat we nog wel kunnen eten? ‘Ja hoor’, glimlacht Frank. ‘Wanneer je biologische en pure producten kiest, krijg je veel minder glyfosaat binnen. Een goed begin is het halve werk. Daarnaast maken we een stappenplan voor je en geven we je adviezen over voeding, eventueel aangevuld met voedingssupplementen. Wanneer je bereid bent om dat roer om te gooien, zul je zien dat je klachten verminderen of zelfs helemaal verdwijnen, je meer energie krijgt en je gezondheid verbetert.

Centrale behandelwijze
Frank Jonkers: 'Vanuit de BodySwitch-praktijk in Heemskerk help ik mensen om hun gezondheid te verbeteren. Ook ben ik auteur van 'Kerngezond – Leefstijl als medicijn', oprichter van BodySwitch Nederland, schrijf ik diverse columns en geef ik lezingen. Sinds 2002 bestudeer ik de rol die beweging, voeding, omgevings- en leefstijlfactoren spelen in relatie tot onze gezondheid. Mijn fascinatie hiervoor is ontstaan doordat ik zelf te maken heb gehad met ernstig overgewicht en gezondheidsklachten. De unieke centrale behandelwijze die ik hanteer, is gebaseerd op vele opleidingen, wetenschappelijk onderzoek en praktijkervaring. In mijn praktijk help ik mensen op basis van een gerichte aanpak, waarbij ik géén symptomen bestrijd maar op zoek ga naar de achterliggende oorzaken van de klachten. Om deze oorzaken structureel te kunnen aanpakken, neem ik de tijd voor de cliënt en doe ik de noodzakelijke onderzoeken.'

Frank Jonkers is oprichter van BodySwitch, praktijken voor integrale geneeskunde en is praktiserend specialist bij de eerste BodySwitch vestiging, BodySwitch Heemskerk.

Meer info: www.bodyswitch.nl/heemskerk - 0251 – 234000 – heemskerk@bodyswitch.nl

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.