Laat op de avond nog iets eten: doe het niet!

Een zak chips of een schaal nootjes als je op de bank televisie zit te kijken? Even langs de shoarmazaak onderweg van je clubavond naar huis?

Laat op de avond eten kun je beter niet doen. En dat heeft op zich niet eens te maken met de veelal ongezonde voedingsmiddelen die je dan naar binnen propt. Je lichaam is er gewoon niet op gebouwd!

Een bekend gezegde luidt: ontbijt als een koning, lunch als een edelman en dineer als een bedelaar. Daarmee wordt bedoeld dat je bij voorkeur gedurende dag steeds kleinere maaltijden tot je zou moeten nemen. Een gezegde waar veel wijsheid in zit. Veel mensen realiseren zich goed wat het belang is van een degelijk ontbijt. In een auto gooi je immers ook eerst brandstof, voordat je ermee kunt gaan rijden. Je hebt een goede maaltijd in de ochtend nodig om gedurende de dag goed te kunnen presteren. Maar waarom je laat in de avond beter niets meer kunt eten, is bij veel mensen nog niet voldoende bekend. Eigenlijk zou je al na vier uur ’s middags niet meer moeten eten. Maar we hebben onze levens nu eenmaal net iets anders ingericht en we willen graag na ons werk thuis nog samen aan tafel. Prima, maar maak het niet te laat.

Verbranding

Een goede vuistregel is om drie uur voordat je naar bed gaat, niets meer te eten. Bij voorkeur ben je dan in die drie uren nog wel enigszins actief. Wanneer je bijvoorbeeld alleen maar lui op de bank naar de televisie ligt te kijken, verbrand je nauwelijks nog calorieën. In dat geval zou je die tijd nog eens extra bij die drie uren moeten optellen. Verbranding is namelijk juist waarom het gaat. In beginsel nemen wij voedsel in omdat we die als brandstof gebruiken. We hebben energie nodig om alle processen in ons lichaam goed te kunnen laten verlopen. En hoe actiever we zijn, hoe meer energie we verbruiken. Vandaar dat een topsporter veel meer voedsel nodig heeft dan een kantoormedewerker die niet aan sport doet.

Vetopslag

Wanneer je laat in de avond nog eet, maar vervolgens vrij kort daarna gaat slapen, weet je spijsverteringsstelsel zich eigenlijk geen raad met al dat voedsel. Waar het normaal gesproken over gaat tot verbranding, om energie beschikbaar te hebben, is die energie op dat moment helemaal niet nodig. Daarom worden de voedingsstoffen als vetten opgeslagen in het lichaam. Je wordt dus dikker! Wanneer je overdag voldoende eet, zul je in principe ’s avonds geen hongergevoel hebben. Dit vereist echter wel een omslag: je moet bewust je leven anders gaan indelen. Neem de tijd voor een uitgebreid ontbijt en zorg ook voor een goede lunch. Je hoeft dan van de avondmaaltijd niet meer veel werk te maken. Neem ook bij voorkeur geen dessert ’s avonds, omdat dit je alsnog een vol gevoel geeft dat een tijdje kan aanhouden. Wie ’s avonds te veel eet, heeft de volgende ochtend minder trek in het ontbijt. Je moet die vicieuze cirkel doorbreken, bijvoorbeeld door een keer de avondmaaltijd helemaal over te slaan. Dat is misschien even lastig, maar zo reset je het lichaam weer en kom je in het goede ritme.

Calorieën

Mensen die alleen naar de calorieën kijken, komen bedrogen uit. Het maakt wel degelijk uit op welk moment van de dag je die calorieën tot je neemt. Het is dus een misvatting om te denken dat je niet zult aankomen als je ’s avonds eet, puur omdat je uitgaat van het totaal aantal calorieën van die dag.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.