Traditionele pasta steeds vaker vervangen door groene versie

We eten met z’n allen heel wat bordjes pasta leeg. Maar pasta staat bekend als een voedingsmiddel dat rijk is aan koolhydraten.

Weliswaar hebben we die nodig, maar niet in zeer grote mate. Als je er te veel van eet, kan dat ertoe leiden dat je overgewicht ontwikkelt. Levensmiddelenproducenten spelen slim in op de trend om gezondere keuzes te maken en hebben daarom in de afgelopen tijd diverse producten ontwikkeld die kunnen dienen als alternatief voor de traditionele pasta’s.

Zo zijn er inmiddels spaghetti en penne verkrijgbaar in een rode en een groene variant, naast de reguliere gele versie. De rode variant bevat tomatenpuree en de groene variant spinaziepuree. In het product is dertig procent van deze puree verwerkt en daarmee claimt men een product te hebben ontwikkeld dat gezonder en lichter verteerbaar is. Immers: het bevat minder koolhydraten dan de traditionele pasta en daarentegen juist meer vezels en vitaminen. Critici wijzen erop dat, door het gebruik van puree in plaats van de pure groente, veel van die vitaminen verloren gaan. Er is ook penne op de markt die is gemaakt van rode linzen. Hiervoor geldt dat het product geen mix is van het traditionele pastadeeg en de linzen, maar puur uit samengeperste linzenpulp bestaat. Dat wil zeggen dat het product past in een veganistisch dieet. Het is daardoor bovendien glutenvrij!

Natuurlijk zijn er ook andere manieren om de pasta in een gerecht te vervangen door een gezonder alternatief. Al langere tijd zien we hoe mensen de spaghetti in de ban hebben gedaan en in plaats hiervan bijvoorbeeld sliertjes courgette als basis voor hun gerecht gebruiken. Dit wordt ook wel courgetti genoemd en is als zodanig ook al in het koelvak van de groenteafdeling te vinden. De meeste supermarkten hanteren de aanduiding courgette-spaghetti. In feite heeft het natuurlijk niets meer met spaghetti te maken, want die term refereert aan de pastasliert, gemaakt van deeg. Maar het eten van courgette is wel gezonder, dus wanneer je op basis van de courgetsliertjes een lekker gerecht op tafel kunt zetten: doen! Overigens leent ook pompoen zich heel goed als basis voor zo’n gezonde maaltijd.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.