Hoe ontstaat een puistje?

Een puistje is meestal een rode pukkel in de huid die ontstaat door een reactie van de huid. Die reactie noemen we een ontstekingsreactie.

Acne is een van de meest voorkomende huidproblemen in de praktijk van huisartsen en dermatologen. Een puistje is meestal een rode pukkel in de huid die ontstaat door een reactie van de huid. Die reactie noemen we een ontstekingsreactie en die ontstaat rondom een talgklier. De huid reageert op de talg, die in het geval van acne verhoogd aangemaakt wordt door de talgklieren.

Meestal heeft iemand met acne ook last van mee-eters, dat zijn zichtbare zwarte punten in de huid, daarbij kijk je op de opening van een talgprop in een talgklier. Is er verschil tussen acne en jeugdpuistjes? Er is eigenlijk geen verschil tussen acne en jeugdpuistjes, maar ik merk wel dat mensen over het algemeen de term acne bewaren of, beter gezegd, gebruiken als er veel puistjes te zien zijn. Acne is de medische term voor jeugdpuistjes. Acne heeft niets te maken met slecht eten, vitaminetekort, infecties of overmatig zweten. Lijden aan acne De meeste tieners denken dat jeugdpuistjes er gewoon bij horen. Maar voor velen is acne een groot probleem. Overigens ook voor veel volwassenen met acne. Acne heeft vaak invloed op het zelfvertrouwen. Daarom is behandeling belangrijk.

Acne kan littekens achter laten die nog lang in het leven zichtbaar blijven als soort van deuken of putjes in de huid. Niet alleen in het gezicht maar ook op de rug. En juist omdat de huid op de rug dikker is, zijn de littekens op de rug dieper en meer zichtbaar. Veel mensen ervaren acne als zeer hinderlijk en cosmetisch storend in hun dagelijks leven.

Wat is er aan te doen?

Huisartsen kunnen bij een milde vorm van acne, medicinale crèmes of gel voorschrijven. Meestal is het advies om dit een keer per dag op alle plekken aan te brengen. Maar als dit na een tijd proberen te weinig lijkt te helpen, kan de huisarts overgaan tot het starten van een antibioticakuur voor een wat langere periode. Deze antibiotica helpt het ontstekingsproces rond de talgklier te verminderen. Bij hevige acne en diepere vormen wordt regelmatig de deskundigheid van een dermatoloog gevraagd. Na het goed inspecteren van de huid en alle plekken kan de dermatoloog andere geneesmiddelen voorschrijven. Dit gebeurt altijd in goed overleg en na het uitvragen van medische achtergronden. Tijdens het gebruik van geneesmiddelen tegen acne is altijd controle bij de arts nodig. In de meeste gevallen verdwijnt acne na de leeftijd van 25 jaar ‘vanzelf’, maar er zijn helaas ook mensen waarbij acne een chronische vorm heeft, waarbij het langdurig in de huid aanwezig blijft.

Elke puist heeft het risico op een litteken, dus blijf er niet te lang mee rond lopen. www.dryclinic.nl 

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.