De rol van de huidtherapeut bij Acne

De huidtherapeut heeft als doel om huidaandoeningen en huidproblemen, zoals acne, op te heffen, te verminderen en/of te voorkomen.

Ondanks dat de huidtherapeut direct toegankelijk is, komen veel patiënten op verwijzing van de huisarts of de dermatoloog.Huidtherapeutische behandelingen en producten sluiten dan ook goed aan als ondersteuning bij de behandeling van een arts.

De rol van de huidtherapeut

Door behandelingen bij de huisarts en/of dermatoloog te combineren met de behandelingen en producten bij de huidtherapeut, wordt getracht een optimaal resultaat te bereiken waarbij zowel acne als acnelittekens aanzienlijk verminderd kunnen worden. Omdat acne een huidprobleem is dat precisie vereist, wordt afhankelijk van uw klachten en het type acne door de huidtherapeut een doelgericht behandelplan opgesteld. Tevens krijgt u adviezen mee voor thuis, waarbij productadvies een essentiële rol speelt. Er zijn diverse huidtherapeutische behandelmethoden mogelijk bij acne. Vaak worden ook verschillende behandelmethoden met elkaar gecombineerd in één behandeling, om zo versneld verbetering te krijgen.

Behandelmogelijkheden

  • Een manuele reiniging van de huid; hierbij worden puistjes en mee-eters verwijderd, geledigd en waar nodig van te voren even aangeprikt. Deze behandeling kan worden versterkt door middel van microdermabrasie of een chemische peeling.
  • Microdermabrasie is een mechanische peeling. Hierbij worden dode huidcellen versneld verwijderd zodat de huid minder snel verstopt, de bloedcirculatie wordt gestimuleerd en ook het onderhuidsbindweefsel en collageen wordt gestimuleerd.
  • Chemische peelings (op basis van o.a. salicylzuur en glycolzuur) lossen het talg in de huid op en egaliseren de huid. Tevens kunnen deze peelings worden ingezet om pigmentvlekken en littekens ten gevolge van de acne te kunnen verminderen. Wanneer een huid regelmatig wordt behandeld door middel van microdermabrasie of een chemische peeling onstaan minder snel nieuwe puistjes en verbetert de huidstructuur en oneffenheden/littekens worden minder zichtbaar.
  • Microneedling is zeer geschikt voor het verminderen van acnelittekens, ook de wat diepere littekens. Door middel van een Dermapen worden minuscule gaatjes in de huid gemaakt die de aanmaak van nieuwe cellen stimuleren, waardoor acnelittekens minder zichtbaar worden.
  • Medische camouflagetherapie is ook mogelijk om storende littekens of post-inflammatoire hyperpigmentatie ten gevolgde van acne minder opvallend te maken.

Renske M.C. Ypma, huidtherapeute www.derma2care.nl          

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.