Tien tips om een stralende huid te krijgen en te houden

Jouw huid is je grootste orgaan. En die huid heb je niet zomaar. Hij beschermt je tegen uitdroging, onderkoeling, beschadiging en ziektekiemen.

Je huid heeft dus een heel belangrijke functie. Het is van belang om je huid op de juiste manier te verzorgen, zodat de kwaliteit ervan tot op hoge leeftijd goed blijft. Naarmate de jaren vorderen, zal de huid onherroepelijk slechter worden. De huid wordt droger en minder veerkrachtig, waardoor rimpelvorming optreedt. Door gezond te leven, kun je dat moment zo lang mogelijk uitstellen. Ook met onze tien tips kun je ervoor zorgen dat je huid er stralend uit blijft zien.

  1.      Drink veel water. Je lichaam heeft voldoende vocht nodig om afvalstoffen te kunnen afvoeren. Wanneer je af en toe dorst krijgt, ben je eigenlijk al te laat. Een dorstgevoel wil namelijk zeggen dat er sprake is van een vochttekort. Je kunt er beter voor zorgen dat zo’n tekort nooit ontstaat. Dit doe je door veel water re drinken. Begin ’s morgens direct na het opstaan met twee volle glazen water om het gemis van water in de nacht te compenseren. Blijf daarna de hele dag door voldoende drinken, bij voorkeur twee liter in totaal. Drink echter niet tijdens de maaltijd, om de spijsvertering niet te verstoren.

  2.      Neem voldoende nachtrust. Jouw lichaam heeft tenminste zeven à acht uur slaap nodig om goed te kunnen herstellen. Misschien heb je na zes uur slaap al het gevoel dat je uitgerust bent, maar als je daar een gewoonte van maakt, krijgt je lichaam niet voldoende tijd voor dat herstelproces. Het gevolg zal zijn dat je er minder stralend uitziet.

  3.      Geniet van het leven. Wanneer jij je gelukkig voelt, straal je dat ook uit. Als je in mentaal opzicht lekker gaat, heeft je lichaam daar natuurlijk ook baat bij. Alle processen in je lichaam hangen immers nauw met elkaar samen.

  4.      Gebruik je make-up? Doe dat dan met mate. Zoals bij veel dingen, geldt zeker ook hier dat overdaad schaadt. Dik aangezette make-up trekt meer de aandacht dan goed is en komt je uitstraling doorgaans niet ten goede. Kies een foundation die dezelfde kleur heeft als je eigen huid. Als je een tint kiest die donkerder is dan je huid, zal het resultaat niet mooi zijn. Verwijder make-up altijd ’s avonds voordat je gaat slapen. Doe je dat niet, dan loop je het risico op afbraak van het collageen in je huid, waardoor rimpels kunnen ontstaan. Bovendien werk je het ontstaan van acne in de hand als je make-up dag en nacht laat zitten.

  5.      Reinig dagelijks je gezicht. Het liefst zelfs twee keer op een dag. Je lichaam komt elke dag in contact met allerlei vervuilende stoffen. Wanneer je gebruik maakt van crèmes om de huid te verzorgen, is het sowieso belangrijk om daarvoor eerst de huid goed te reinigen. Hiermee zorg je ervoor dat de crème zijn werk goed kan doen. Immers, anders zou er een laagje vuil tussen de huid en de crème achterblijven en daardoor heeft het aanbrengen van crème niet veel zin.

  6.      Voorkom blootstelling van je huid aan uv-straling door jezelf hier goed tegen te beschermen. Zonlicht op je lijf is gezond en fijn, maar heeft als nadeel dat de uv-straling je huid aantast. Hierdoor loop je het risico op huidkanker. Op warme zomerdagen kun je hooguit een paar minuten onbeschermd in de zon doorbrengen zonder te verbranden. In de winter heb je minder bescherming tegen de zon nodig, maar vergis je niet: ook dan kun je verbranden. Op wintersport is dat gevaar zelfs vrij groot, omdat sneeuw de uv-straling reflecteert.

  7.      Besteed extra aandacht aan de huid rond je ogen. Het is je vast wel eens opgevallen dat de eerste gezichtsrimpels zich meestal rond de ogen bevinden: de bekende kraaienpootjes. De reden hiervoor is dat de huid rond de ogen een stuk dunner is dan in de rest van je gezicht en nauwelijks talgklieren bevat. Het is dus geen slecht idee om een speciale oogcrème te gebruiken. Daarmee voed je dit specifieke deel van de gezichtshuid op de juiste manier.

  8.      Het regelmatig scrubben van de huid is aan te bevelen. Je kunt hiervoor scrubzout gebruiken of een speciale crème met korreltjes erin. Door de korreltjes over je huid te wrijven, schuur je als het ware de huid een beetje op, waardoor dode huidcellen gemakkelijker loslaten. Eens per week scrubben is in principe voldoende, doe het sowieso niet vaker dan twee keer per week, omdat dit schadelijk kan zijn voor de huid. Er bestaan overigens ook speciale scrubhandschoenen. Belangrijk is wel om uitsluitend te scrubben als de huid nat is.

  9.      Douche bij voorkeur zo koud mogelijk. Hoe warmer het water is, hoe schadelijker dat is voor je huid. Jouw huid heeft van nature een vetachtig laagje en dat heeft een duidelijke functie. Het beschermt je huid tegen uitdroging. Met (te) warm water spoel je die natuurlijke vetlaag eraf en zul je een droge huid krijgen. Douche daarom ook niet langer dan strikt noodzakelijk is.

  10.   Maak je telefoon goed schoon. Verbaasd over deze tip? Het is eigenlijk heel logisch. Op het beeldscherm van je telefoon verzamelen zich heel wat bacteriën. Als je een telefoongesprek voert, zet je dat beeldscherm achteloos tegen je wang. Het gevolg is dat bacteriën daar vrij spel krijgen. Dit kan een oorzaak zijn van het ontstaan van oneffenheden in je gezicht.

Heb je last van blijvende oneffenheden in de huid? Laat die dan altijd door een arts beoordelen. Mogelijk is er sprake van een (ernstige) aandoening. Ben je van plan huidverzorgende producten aan te schaffen? Probeer dan eerst te achterhalen wat er in die producten zit en smeer niet zomaar klakkeloos van alles op je huid. Houd altijd in gedachten dat wondermiddelen niet bestaan en dat jouw eigen leefstijl primair de sleutel is tot een gezonde en stralende huid.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.