De huidreiniging: de basis en start van iedere dag, iedere h

De huidreiniging: de basis en start van iedere dag, iedere huidbehandeling en ieder huidtraject.

In dit artikel leggen we de basis leggen voor een gezonde huid, huidbehandelingen en huidroutines: de huidreiniging.

Ik vertel mijn cliënten vaak: “Ik verkoop geen crème als je jouw huid niet reinigt.” Wanneer ik die woorden uitspreek, zie ik een frons verschijnen op het gezicht van mijn cliënt. “Hoezo niet?” vragen ze. In deze blog ga ik dat uitleggen, zodat jij precies begrijpt waarom reiniging echt een must is, zelfs als je geen specifieke huidproblemen wilt aanpakken.

Onze huid is ons grootste orgaan en bevindt zich volledig aan de buitenkant van ons lichaam. Dit betekent dat onze huid zich moet kunnen verdedigen tegen invloeden van buitenaf.

Elke ochtend en avond reinigen we onze huid. ‘s Nachts scheidt onze huid verschillende afvalstoffen uit, zoals zweet en andere afvalstoffen. Deze willen we ‘s ochtends graag wegspoelen voordat we onze crèmes en serums aanbrengen. Of je nu wel of geen make-up draagt, ‘s avonds is de huid vervuild door externe factoren en/of make-up, en dat moet echt worden verwijderd.

Door je huid te reinigen, voorkom je verstopte poriën en kan je huid haar functie beter uitvoeren. De huid kan dan beter werkstoffen opnemen en letterlijk ‘ademhalen’.

Mee-eters?

Aan het einde van de dag heeft iedereen vaak verstopte poriën, daarom moet je juist reinigen. Dit is vaak iets wat ik in de praktijk hoor maar is dus niet per definitie meteen een mee-eter. Wanneer je na je reinigingsroutine nog steeds duidelijke zwarte mee-eters ziet zitten dan is het handig om eens te kijken naar het reinigingsproduct wat je gebruikt.

Daarover gesproken…

Met wat voor product je reinigt is ook ongelofelijk belangrijk. De afvalresten die onze huid uitscheidt poets je niet met water weg. Een deel lost op in water en een deel in olie. Maar we willen de huid ook mild maar wel effectief reinigen zonder dat de zuurmantel oftewel onze eigen huidbescherming uit balans raakt. In mijn praktijk werk ik met milk cleansers van Chris Farrell voor de reiniging. Omdat deze onder andere zowel de resten die in water als in olie oplosbaar zijn op milde wijze zullen verwijderen. En zeker dat laatste, op een milde wijze, is essentieel om te voorkomen dat je zelf je eigen huidproblemen veroorzaakt. Onze Soft Skin Cleanser is een bestseller als we een voorbeeld willen noemen van een zacht maar effectief reinigingsproduct.

Vaak zijn reinigingsmiddelen die schuimen voorzien van harde alcoholen, deze drogen de huid uit en lossen vaak ook nog eens de goede huideigen vetten op. Een te agressieve reiniging zorgt op langere termijn voor onrust en irritatie in de huid. Bij de ene persoon uit zich dit heftiger dan bij de ander. Trekt jouw huid na de reiniging? Dit is een teken dat wellicht jouw huidreiniging te heftig is voor jouw huid. Laat je dan ook altijd goed adviseren, beter in één keer een goed product dat is afgestemd op jouw huidtype dan drie keer iets kopen dat niet werkt.

Terugkomend op het belang van twee keer daags reinigen

Je snapt nu vast dat als je geen reiniging gebruikt een dure crème of een serum met een hoog percentage werkzame stoffen niet heel ver zal komen. Je kunt dan nog beter enkel reinigen dan enkel een crème smeren. Al ben ik natuurlijk voorstander van sowieso een goede basisroutine die bestaat uit een reiniging, tonic en afgestemde crème.

Of je nu wel of niet aan huidverbetering wilt werken. We wassen ook ons haar, poetsen onze tanden, onze huid verdiend ook een schoonmaakroutine. Het is dan ook wellicht de moeite waard om jouw huidtype en conditie eens te laten bepalen met een afgestemd productadvies zodat je een goede start kan maken met in ieder geval een juiste basis zodat jouw huid haar functie optimaal kan uitvoeren en gezond kan blijven.

Benieuwd? Neem eens een kijkje op mijn website: www.lauroras.nl 

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.