Huidproblemen doen zich juist nu veel vaker voor

Misschien was het je allang opgevallen: je huid heeft in deze tijd van het jaar wat meer verzorging nodig.

Je krijgt sneller last van eczeem en ook puistjes en mee-eters manifesteren zich juist in deze tijd van het jaar veel nadrukkelijker. Dat heeft vooral te maken met de samenstelling van de lucht tijdens de koude wintermaanden. Vaak denken mensen dat het komt door de lage temperatuur, maar het is vooral de luchtvochtigheid die ons parten speelt. Of beter gezegd, juist het gebrek aan vocht in de lucht.

Een droge huid

Als de lucht droog is, heeft dat consequenties voor de conditie van onze huid. Van nature houden we in onze huid vocht vast, maar dat vocht verdampt in een te droge omgeving. Het gevolg is dat de huid uitdroogt, waardoor allerlei huidaandoeningen meer kans krijgen. Dat geldt dus ook voor eczeem, een huidaandoening die kan worden beschreven als een chronische ontsteking. Heel vervelend, want je huid wordt niet alleen rood, er laten ook schilfers los en de huid gaat enorm jeuken. We noemen dit constitutioneel eczeem of ook wel atopisch eczeem of atopische dermatitis. Deze vorm van eczeem komt veel voor.

Tips ter voorkoming

We kunnen niet voorkomen dat het winter wordt. Ook de droge lucht die daarmee gepaard gaat, kunnen we buitenshuis niet vermijden. Binnenshuis kunnen we er wel iets aan doen om de lucht wat vochtiger te maken. Goed ventileren is sowieso de basisregeling. Eventueel kun je een speciale luchtbevochtiger aanschaffen. Wetenschappers stellen dat het ophangen van waterbakjes aan radiatoren nauwelijks effect heeft. Sterker nog, dit zou de klachten zelfs kunnen verergeren. Een andere goede tip is het vermijden van een warme douche. Het klinkt op zich wat tegenstrijdig, maar door warm te douchen, droogt je huid nog verder uit. Je spoelt met het warme water namelijk het natuurlijke vetlaagje van je huid af, waardoor het vocht dat zich in de huid bevindt, vervolgens veel sneller kan verdampen. Geen goed idee dus!

Kleren maken de huid

In de wintermaanden is het dragen van de juiste beschermende kleding belangrijk voor het in conditie houden van je huid. Dus: handschoenen aan, muts op, sjaal om! Pas op met het dragen van wollen kleding, wol kan zorgen voor extra huidirritatie. Warm aankleden dus, maar wel met voldoende ventilatie. Als je lichaam het te warm krijgt, kan daardoor ook huidirritatie ontstaan. Verder is het belangrijk om bij jeuk niet te krabben, want dat verergert de klachten behoorlijk.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.