Hersenenstoringen grotere kans dementie

Hersenenstoringen grotere kans dementie Mensen met een lichte storing in het denkvermogen of andere lichte storingen in de hersenen lopen een veel grotere kans om dementie te krijgen. Dat is gebleken uit een onderzoek dat het Erasmus MC heeft uitgevoerd.

Meer dan vierduizend mensen namen deel aan een studie naar de oorzaken van dementie als onderdeel van het ERGO-onderzoek, een langlopend bevolkingsonderzoek waaraan door bewoners van de Rotterdamse wijk Ommoord wordt meegewerkt. De term ‘cognitie’ komt van het Latijnse woord cognoscere, wat kennen of weten betekent. Het woord wordt op verschillende manieren gebruikt en kan onder meer staan voor kennis, een overtuiging, denkvermogen, het vermogen om dingen te leren, het onthouden en het uitwisselen van kennis. In de psychologie wordt met cognitie het vermogen om kennis op te nemen en te verwerken bedoeld, maar het woord refereert binnen dat specifieke vakgebied ook aan zaken als waarnemen, denken, taal, bewustzijn, geheugen, aandacht en concentratie. Met ‘cognitieve functies’ worden de functies bedoeld die te maken hebben met het verwerken van informatie en die je in staat stellen te leren, bijvoorbeeld aandacht en concentratie, oriëntatie, waarnemen, denken, inprenten, herinneren, plannen maken, problemen oplossen, handelen, vaardigheden ontwikkelen, initiatieven nemen en inzicht verkrijgen in de eigen situatie. Een cognitieve stoornis is een stoornis in één of meer cognitieve functies. Dit kan problemen opleveren met het geheugen, de taal, het gedrag en het oplossen van problemen. Soms zijn dergelijke storingen tijdelijk en soms zijn ze van blijvende aard. Uit het onderzoek in Rotterdam kwam naar voren dat mensen met geringe cognitieve problemen een één tot vier keer zo grote kans lopen op dementie, inclusief de ziekte van Alzheimer, in vergelijking met gezonde ouderen. Artsen spreken in dit kader van Mild Cognitive Impairment (MCI), dat gezien wordt als een tussenfase tussen een volledig gezond functionerende mens en een dementerende. Op beelden van een MRI-scan is bij dergelijke patiënten vaak een afwijking zichbaar. Overigens wil dit nog niet zeggen dat een patiënt met cognitieve problemen ook daadwerkelijk te maken krijg met dementie, er is alleen sprake van een verhoogde kans. Kijk voor uitgebreide informatie over hersenaandoeningen, zoals dementie, op de website van de hersenstichting: https://www.hersenstichting.nl.  

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.