Eerder dement door tekort vitamine D

Eerder dement door tekort vitamine D Dementie is één van de belangrijkste bedreigingen voor onze gezondheid op hogere leeftijd.

Over de oorzaak ervan bestaan nog veel onduidelijkheden en een geneesmiddel ertegen moet nog worden uitgevonden. Toch komt langzaam maar zeker steeds meer informatie op tafel over de oorzaken van dementie. Uit recent onderzoek van de University of Exeter blijkt dat de hoeveelheid vitamine D een belangrijke rol speelt bij het ontwikkelen van dementie. Het klinkt aannemelijk, want vitamine D is een stof die ons lichaam zelf kan aanmaken wanneer onze uit aan voldoende zonlicht wordt blootgesteld. Veel senioren leven, naar mate de jaren vorderen, voor een groot deel binnen en moeten direct zonlicht dus vaak ontberen. Voor het onderzoek werd een groep van 1.658 gezonde 65-plussers gedurende zes jaar gevolgd. Al deze mensen konden zich bij de start van het onderzoek nog zelfstandig voortbewegen zonder hulpmiddelen en hadden geen last van dementie of van hart- en vaatziekten. In de loop van de zes jaren gingen 171 van deze mensen dementeren, daarvan kregen er 102 de ziekte van Alzheimer. Wanneer gekeken wordt naar de hoeveelheid vitamine D die deze mensen binnen kregen, blijkt dat er een duidelijke relatie is tussen deze hoeveelheid en de mate waarin dementie een rol speelt. Senioren met weinig vitamine D hadden 53% meer kans op het ontwikkelen van dementie, bij een ernstig gebrek aan vitamine D liep dat percentage zelfs op tot 125%. Ook wanneer specifiek naar de ziekte van Alzheimer, een bepaalde vorm van dementie, wordt gekeken, komen soortgelijke cijfers naar voren. Mensen met een beperkt tekort aan vitamine D bleken 69% meer kans op Alzheimer te lopen en bij een ernstig tekort aan vitamine D liep dat risico op tot 122%. Aanvullende studie moet uitwijzen of het zinvol is om vitamine D supplementen toe te dienen aan senioren om zo dementie tegen te gaan. Overigens zit deze vitamine ook in voeding, vooral in vette vis, en met wat lagere gehaltes ook in vlees en eieren. Vitamine D wordt verder toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.