Hardlopers doodlopers?

Weliswaar heeft dit spreekwoord in het algemeen geen betrekking op hardlopen in de letterlijke zin van het woord, maar toch schuilt er iets van waarheid in.

Desondanks is het gezond om regelmatig hard te lopen, het zou zelfs een langer leven tot gevolg hebben.

Hardlopers doodlopers, hoe zit dat precies?

Zoals met veel dingen in het leven geldt ook hier dat doseren heel belangrijk is. Wie het hardlopen serieus neemt, zich goed laat begeleiden en het vooral niet overdrijft, zal daar veel baat bij hebben. Dagelijks een korte periode langzaam rennen is een uitstekende manier om in conditie te blijven en uit onderzoek van de Iowa State University blijkt dat mensen die op deze manier door het leven rennen over het algemeen wat langer leven. Gemiddeld twee tot drie jaar langer, om precies te zijn. Een ander spreekwoord is hier van toepassing, namelijk dat de aanhouder wint. Het effect bleek namelijk het grootst te zijn bij mensen die tenminste zes jaar achtereen wekelijks de hardloopschoenen aantrokken.

De kans op overlijden zou met 30% afnemen door het hardlopen en de kans op het krijgen van een hartziekte zelfs met 45%. Deze risico’s namen echter niet nog verder af naar mate er meer hard werd gelopen. Wie het aantal trainingsuren verder opvoert loopt echter wel weer andere risico’s. In die zin zou de kreet uit de eerste regel van dit artikel van toepassing kunnen zijn. Overigens moet nog een kanttekening worden geplaatst. Mensen die niet hardlopen doen dat in sommige gevallen omdat ze er lichamelijk al niet meer toe in staat zijn, bijvoorbeeld door obesitas of een andere ernstige aandoening. In dat geval geldt een omgekeerde redenatie, die de cijfers enigszins vertroebelt. Maar ook wanneer dat effect buiten beschouwing wordt gelaten blijft overeind dat regelmatig op een niet te intensieve manier hardlopen de kans op een paar extra levensjaren aanzienlijk verhoogt.    

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.