Fit met yoga

Waar denk je aan als je deze titel leest? Dat kan niet? Fit als in een goede conditie opbouwen met yoga?

Yoga is toch dat je je benen in je nek moet leggen? Niets is minder waar.
Yoga is al lang uit zijn zweverige hoek gekomen en is voor sommigen bijna een sport geworden.

Veel yogahoudingen vind je terug bij fysiotherapeuten of andere therapeuten die deze gebruiken om mensen beter en fitter te laten worden. Maar yoga is wel veel meer dan alleen jezelf in rare bochten wringen. Als je de juiste houdingen voor jou doet, dan voel je je al snel veel beter en fitter. Zo kun je met relatief simpele houdingen en kleine levensstijlaanpassingen meestal binnen korte tijd een verschil merken. Vanuit de Ayurveda (de Indiase gezondheidsleer) is er veel te zeggen over juiste houdingen en levensstijl. Hierover meer in een volgend stukje. Nu na het onstuimige weer van de afgelopen tijd waarbij veel mensen zich rustig houden, is het nu langzamerhand weer tijd om op te bouwen en dan met name om kracht op te bouwen.

Deze dolfijnhouding is bij uitstek geschikt hiervoor. Het is een veelzijdige houding, die op veel vlakken kracht vraagt van het lichaam. Door op de onderarmen te steunen, bouw je kracht op in je schouders en armen, maar ontzie je de vaak gevoelige polsen. De rug en benen worden gestrekt, de buikspieren moet in actie komen en als je dan nog één been optilt, vraag je veel kracht van de bilspieren en lage rugspieren. Uitstekend dus om hierin kracht op te bouwen, voor meer stabiliteit in de rug en als prettige bijkomstigheid mooie, gespierde en ronde billen!

Anja Alderliesten, Ayurvedic Coach en Yogadocente

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.