Trampolinespringen is niet alleen leuk, maar ook gezond

Voor kinderen betekent een trampoline in de tuin springplezier. Het springen zorgt voor energie en stimuleert de spieren, vooral de core- en rugspieren.

Dit geldt overigens niet alleen voor kinderen. De trampoline wordt ook gebruikt voor cardio- en aerobicsoefeningen, dus ook volwassenen doen er goed aan te bewegen. In dit artikel vertellen we er meer over!

Er zijn genoeg redenen om te springen

Trampolinespringen zorgt voor een grotere spiermassa en verbetert de balans en coördinatie. Daarbij versterkt het springen het cardiovasculaire systeem. Genoeg redenen om het springen bij kinderen te bevorderen. Naast alle gezondheidsredenen is het een ideale manier om gewicht te minderen. Een springcessie van een kwartier zorgt voor een behoorlijke calorie verbranding, die vergelijkbaar is met één uur lang fors fietsen of 1,5 kilometer hardlopen. Met een work-out van 60 minuten, verlies je zo’n 450 calorieën.

Buiten of binnen springen

Naast de buitentrampolines zijn er rebounders. Het zijn miniatuur trampolines met een diameter van 100 of 125 centimeter die uitermate geschikt zijn voor indoorgebruik. Ze worden vooral gebruikt bij fitness en bij revalidatie. Omdat het springen niet belastend is voor de gewrichten wordt het veel toegepast door fysiotherapeuten bij ouderen en in ziekenhuizen.

Zorg voor veiligheid

Veilig springen is wel een duidelijk aandachtspunt. Nog steeds belanden veel kinderen bij de Spoedeisende Hulp na een verkeerde trampolinesprong. De meeste ongelukken gebeuren wanneer meerdere kinderen tegelijkertijd gaan springen. Dit geldt met name voor de trampolines die niet ingegraven zijn. De zogeheten inground-trampolines zijn daarom een stuk veiliger. Een veiligheidsnet is verplicht bij staande trampolines om een val te voorkomen. Zorg ook altijd voor een vrije zone rondom de trampoline.
 
Heb je geen tuin, dan zijn er op diverse plekken springparadijzen. In een Jump XL trampolinepark wordt voor alle doelgroepen springtijd aangeboden. Tijdens vrije springuren kunnen kinderen vanaf zeven jaar, onder toezicht, springen op partymuziek. Voor professionele springers zijn er aparte openingstijden om de sport te beoefenen. Veel Jump XL vestigingen hebben arrangementen voor work-outs met als doel om gewicht te verliezen.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.