Bekkenbodem Yoga

Veel vrouwen hebben na de zwangerschap last van bekkenbodemproblematiek (bekkeninstabiliteit/overactieve bekkenbodem).

Ook mannen kunnen last hebben van bekkenbodem problematiek. Dit kan pijnlijk en hinderlijk zijn. Het kunnen aanspannen en ontspannen van de bekkenbodemspieren kan ongewenst urine verlies voorkomen of helpen genezen. Eén op de drie vrouwen krijgt last van ongewenst urineverlies, maar het komt ook bij mannen voor. Alledaagse dingen als niezen, sporten of iets zwaars tillen kunnen vervelende situaties opleveren, maar gelukkig is er wat aan te doen! Door het versterken van buik- en bekkenspieren kunnen veel (rug)klachten en (chronische) bekkenpijn (bekkeninstabiliteit) verminderen of zelfs geheel verdwijnen. Getrainde bekkenbodemspieren ondersteunen en ontlasten de wervelkolom, wat klachten in de onderrug kan verminderen. Ook goed werkende buikspieren ondersteunen de rug.

Een ander aandachtspunt waar uitgebreid op ingegaan wordt is het ontspannen van de bekkenbodemspieren, want een overactieve bekkenbodemspier zorgt ook voor ongemakken. Het kan bijvoorbeeld leiden tot aandrangproblemen. Je moet voor je gevoel vaak naar het toilet, maar de hoeveelheid is steeds klein. Veel vrouwen en mannen met bekkenbodem problematiek ademen hoog in de borst, waardoor het moeilijk is om tot ontspanning te komen. Goed leren ademhalen is belangrijk om je goed en minder gestrest te voelen.

De lessen ‘Yoga voor de bekkenbodem’ zijn geschikt voor mensen met en zonder yoga ervaring. In deze cursus zullen Yin-yoga oefeningen gegeven worden om tot meer ontspanning te kunnen komen in het bekkenbodem. Ondersteund door ademhaling en meditatie oefeningen om te leren ontspannen. Deze cursus bestaat uit 10 lessen en na deze cursus worden er wekelijks bekkenbodemyogalessen aangeboden. Aan het einde van de les kan je twee oefeningen mee naar huis krijgen. Dit is niet verplicht. Tijdens de cursus wordt er uitleg gegeven door een bekkenbodem fysiotherapeut, werkzaam bij het Kruispunt. Zij komt een aantal keer in de yogales uitleg geven over de bouw en functie van het bekken en wat zij als bekkenfysiotherapeut kan bieden.

Aanmelden Yoga

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.