Een bezoek aan de tandarts, welke verzekering heb je nodig?

Iedereen wil wel een parelwit gebit. Elektrisch poetsen en voldoende stoken helpt daarbij. Evenals de periodieke controle bij de tandarts en mondhygiënist...

Maar wordt de rekening wel gedekt vanuit je zorgverzekering? En zo nee, welke verzekering moet je daar dan voor afsluiten? 

Minderjarigen zijn verzekerd

Voor kinderen en jongeren tot 18 jaar geldt dat zij via de basisverzekering verzekerd zijn voor de meeste tandartskosten. Denk hierbij aan: de jaarlijkse controle, het verwijderen van tandsteen, en het verrichten van een fluoridebehandeling. Maar ook vullingen, het maken van röntgenfoto's, en een wortelkanaalbehandeling worden gedekt.

Orthodontie voor minderjarigen wordt daarentegen niet vergoed. Ouders of verzorgers kunnen hier een aanvullende verzekering voor afsluiten.

Volwassenen: tandartskosten laten dekken of zelf betalen

Voor volwassenen liggen de zaken anders: tandartskosten, zoals de periodieke controle of het vullen van een gaatje, worden nietvergoed vanuit de basisverzekering. Achteraf krijg je een nota van de tandarts of mondhygiënist toegestuurd. Een tandartsverzekering kan (een gedeelte van) deze nota’s dekken. Hoeveel er precies gedekt wordt hangt af van het type tandartsverzekering die je afsluit.

Goed om te weten: Het is belangrijk om de halfjaarlijkse tandartscontrole niet over te slaan, omdat gaatjes en beginnende gebitsproblemen zo op tijd kunnen worden opgespoord en hersteld.

Tandverzekering: wel of niet nodig?

Een tandartsverzekering is de meest gekozen aanvullende zorgverzekering. Dat is ook niet gek, want tandartskosten kunnen al snel flink oplopen. Vooral als je een een minder gezond gebit hebt of vaak extra behandelingen nodig hebt. Met een tandverzekering zit je dan toch met een geruster hart in de stoel van de tandarts of mondhygiënist, wetende dat de gemaakte kosten volledig of deels worden gedekt.

Passende dekking

Er bestaan tandartsverzekeringen met verschillende dekkingen. Om de tandverzekering te kiezen die het beste bij je past, is het verstandig om na te gaan welke kosten je ongeveer kunt verwachten. Vraag je welke behandelingen je de komende 1 à 2 jaar staan te wachten. Vraag ook naar een bijbehorende offerte voor deze toekomstige behandelingen.

Bekijk daarna welke dekking het beste bij jouw situatie past. Over het algemeen geldt; hoe hoger de premie, hoe meer dekking. Een tandverzekering heb je al vanaf €1,50 per maand.

 

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.