De oorzaken en oplossingen van urineverlies

Waarom heb jij last van urineverlies? Het is belangrijk om de oorzaak te weten zodat je de juiste oplossing kunt kiezen.

Want niet elke oplossing werkt bij elke oorzaak. Zo kunnen bijvoorbeeld een blaasontsteking of zwakke bekkenbodemspieren de oorzaak zijn. Bij elk van deze problemen is de aanpak weer anders. Bij een blaasontsteking heb je een antibioticakuur nodig en bij zwakke bekkenbodemspieren moet je deze spieren trainen. We zetten de belangrijkste oorzaken en oplossingen even voor je op een rij. 

Zwakke bekkenbodemspieren

Bij veel vrouwen zijn zwakke bekkenbodemspieren de oorzaak van urineverlies. Dit komt door verzwakking van de bekkenbodemspier na bevalling, zwangerschap of overgang. Het goede nieuws is dat hier een oplossing voor is. Je kunt er oefeningen voor doen. We geven je een oefening: Trek zowel de bekkenbodemspieren als de plasspieren op en span ze aan. Daarna laat je deze weer los. Dit doe je voor de drie verschillende spiergroepen in de bekkenbodem.

Prostaatproblemen

Veel mannen hebben prostaatproblemen die worden veroorzaakt door een vergrootte prostaat of prostaatoperatie. Na de toiletgang verliezen ze dan nog steeds urine. Soms moeten ze ook na aandrang direct naar het toilet. De huisarts heeft goede medicatie om dit probleem op te lossen. Maar soms kan ook incontinentiemateriaal uitkomst bieden. Laat je goed adviseren over het juiste materiaal en gebruik nooit de materialen van anderen.

Blaasontsteking of verstopping

Soms zijn ook andere medische redenen de oorzaak. Denk aan een blaasontsteking of een verstopte urineweg. Ook bij deze oorzaken van urineverlies is het raadzaam om naar de huisarts te gaan. Voor een blaasontsteking is een antibioticakuur effectief. Bij een verstopping is er speciale medicatie die dit snel en effectief oplost.

Te weinig drinken

Drink je te weinig? Dan bevat je urine altijd veel afvalstoffen. Dit irriteert de blaas, waardoor je je urine soms minder goed kunt ophouden. Je blaas kan namelijk door deze irritatie de urine minder goed ophouden. Drink dus altijd rond de 2,5 liter water per dag en vermijd teveel koffie en alcohol.

Overgewicht

Wanneer je te zwaar bent, dan kun je soms ook urine verliezen. Dit komt door de druk van het gewicht op je blaas. Houd je plas niet te lang op en ga altijd direct naar het toilet. Belangrijk is ook om in de juiste houding te plassen. Dit wil zeggen met de voeten op de grond en de knieën 90 graden gebogen. Geef geen druk tijdens het plassen. Je laat alles er als het ware vanzelf uitlopen.

Ouderdom

Naarmate je ouder wordt, verlies je ook steeds vaker urine. Maar liefst een kwart van de vrouwen en 15% van de mannen heeft er last van. Maar ook allerlei ziektes en chronische aandoeningen kunnen de oorzaak van urineverlies zijn. Wanneer het urineverlies structureel is, dan is het raadzaam om incontinentiemateriaal te gebruiken. Laat je goed adviseren over de juiste soort en maat incontinentieluiers. Zo weet je zeker dat je het juiste materiaal koopt.

Wil je graag meer tips over incontinentie en urineverlies? Lees dan ook: ongewenst urineverlies; tips om incontinentie tegen te gaan.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.