Stijging overgewicht bij tieners tussen de 16 en 20 jaar

Het percentage van de Nederlandse bevolking met overgewicht blijkt het hardst te stijgen in de leeftijdsgroep van 16 tot 20 jaar.

Overgewicht stijgt het hardst bij tieners tussen de 16 en 20 jaar

Sinds begin jaren tachtig is het percentage met overgewicht binnen deze leeftijdsgroep met maar liefst 154 procent toegenomen. Dit blijkt uit onderzoek van Swiss Point of Care, dat bevolkingsgegevens analyseerde van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS).

 

Data: Centraal Bureau voor Statistiek (CBS)

Opvallend is dat uit de analyse van gegevens van het CBS blijkt dat de toename van het percentage van de bevolking dat met overgewicht kampt, flink verschilt tussen verschillende leeftijdsgroepen. Bovendien blijken er binnen de leeftijdsgroepen soms ook flinke verschillen te zitten tussen mannen en vrouwen.

Na de leeftijdsgroep van 16 tot 20 jaar, waar het percentage met overgewicht sinds begin jaren tachtig met 154 procent toenam, bevinden de sterkste toenames zich onder twintigers (103 procent) en 12- tot 16-jarigen (94 procent). Bij dertigers (63 procent), veertigers (44 procent) en 50-plussers (23 procent) nam het percentage minder explosief toe. Alleen in de leeftijdsgroep van 4 tot 12 jaar is het percentage van de bevolking met overgewicht sinds begin jaren tachtig gelijk gebleven.

Hoewel vrouwen gemiddeld genomen minder vaak kampen met overgewicht dan mannen, valt wel op dat het percentage met overgewicht in de afgelopen decennia in veel leeftijdsgroepen sterker is toegenomen onder de vrouwelijke bevolking. Vooral onder twintigers is het percentage bij vrouwen (met een stijging van 171 procent) veel sterker toegenomen dan bij mannen (64 procent). 

De volledige onderzoeksresultaten zijn te bekijken op: https://www.swisspointofcare.com/nl/onderzoek-overgewicht/ 

Foto: Pexels

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.