Last van overgewicht? Beweeg een uur per dag intensief!

Overgewicht is een van de meest voorkomende bedreigingen voor de gezondheid in ons land.

Het is dan ook niet voor niets dat de overheid middels allerlei campagnes inzet op het aansporen tot meer bewegen. Immers: wie voldoende beweegt, houdt zijn lichaam fit en gezond. Onvoldoende bewegen leidt op den duur tot allerlei aandoeningen, waardoor de kosten voor medische zorg steeds verder toenemen. Bewegen is een activiteit die iedereen gratis kan uitvoeren. Het enige dat ervoor nodig is, is wilskracht. Vaak gaat het vooral om het zetten van de eerste stap. Wie eenmaal de positieve effecten van veel bewegen heeft ervaren, blijft er over het algemeen wel goed mee bezig.

Overgewicht

Wanneer is er nu eigenlijk precies sprake van overgewicht? Het simpele antwoord op deze vraag luidt dat je overgewicht hebt als je body-mass-index (BMI) hoger is dan 25. De BMI is de uitkomst van jouw gewicht in kilo’s gedeeld door het kwadraat van je lichaamslengte in meters. Stel dat iemand 1,80 meter lang is en een gewicht van 82 kilogram heeft. De rekensom is dan als volgt: 82 gedeeld door (1,80 x 1,80). De uitkomst van deze som is in dit geval 25,3 en dat houdt in dat deze persoon licht overgewicht heeft. Als Deze persoon 72 kilogram zou wegen, wordt de uitkomst 22,2 en daarmee is diegene dus niet te zwaar. De berekening werkt in principe goed voor iedereen van 18 tot 70 jaar.

Gewicht verliezen

Wanneer je overgewicht hebt, is veel bewegen een goede manier om gewicht te verliezen. Het is echter niet het enige wat je te doen staat. Ook het aanpassen van je voedingspatroon speelt een rol. Daarnaast is het goed om ook aan krachttraining te doen, zodat je niet alleen gewicht verliest, maar ook de kracht in je lichaam houdt. Je spieren train je bijvoorbeeld niet voldoende door alleen te gaan hardlopen. Voor mensen met obesitas wordt aanbevolen om tenminste 150 tot 200 minuten per week matig tot zwaar intensief te bewegen. Ben je eenmaal op het juiste gewicht, doe dan tenminste 200 tot 300 minuten per week aan matig intensief bewegen om het gewicht op peil te houden. Het is de bedoeling om deze minuten over de week te verdelen. Indien je er de mogelijkheid toe hebt, kun je het beste elke dag op een vast tijdstip een uur beweging inplannen.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.