Welke klachten horen bij het Carpaal Tunnel Syndroom?

Carpaal Tunnel Syndroom (CTS) is niet levensbedreigend, wel zeer irritant

 

Tintelingen en pijnlijke hand(en)

‘s Nachts geen oog dichtdoen omdat je hand tintelt of pijnlijk is. Regelmatig dingen uit je handen laten vallen. Niet goed meer kunnen schoonmaken, schrijven, tuinieren of zelfs werken vanwege de pijn in je vingers. Het Carpaal Tunnel Syndroom (CTS) is weliswaar niet levensbedreigend, maar kan wel de kwaliteit van leven behoorlijk negatief beïnvloeden.

Hoewel maar weinig mensen bij voorbaat weten waar de carpale tunnel zich bevindt, kun je er niet omheen wanneer je er last van krijgt. Want als je het CTS hebt, ervaar je vervelende klachten. Zo gaat CTS doorgaans gepaard met pijn, tintelingen in handen en een doof gevoel in vingers en handpalm. Niet gevaarlijk dus, maar is wel zeer irritant.

Wat is CTS?

CTS ontstaat doordat de middenhandszenuw, de nervus medianus, in de pols bekneld is geraakt. Deze zenuw loopt van de onderarm door de pols naar je hand. Het gebied waar deze zenuw doorheen loopt, ligt aan de kant van de handpalm en wordt de ‘carpale tunnel’ genoemd. Door de carpale tunnel lopen ook de pezen die ervoor zorgen dat je vingers kunnen bewegen. In de carpale tunnel kan een zwelling ontstaan, waardoor er druk op de zenuw ontstaat. Dat wordt het ‘Carpaal Tunnel Syndroom’ genoemd.

Oorzaken?

Bijna elke ziekte of conditie die zwelling kan veroorzaken, kan leiden tot het ontstaan van Carpaal Tunnel Syndroom. Diabetes, zwangerschap, de menopauze, een te traag werkende schildklier, overgewicht en artritis zijn belangrijke en veelvoorkomende oorzaken van het ontstaan van dit syndroom bij mensen. Ook RSI is een belangrijke oorzaak, waarbij door het maken van telkens dezelfde bewegingen de zenuw in de pols geïrriteerd raakt.

Welke klachten horen bij CTS?

Doordat de middenhandszenuw bekneld raakt, kun je last krijgen van verschillende vervelende klachten. Zo kun je een doof, tintelend of pijnlijk gevoel in hand en vingers ervaren. Dit voel je met name bij de duim, wijsvinger, middelvinger en een deel van de ringvinger. Verder kan een verminderde kracht in je hand voorkomen, waardoor je klachten tijdens alledaagse activiteiten ervaart. Mogelijk straalt de pijn via de onderarm en elleboog uit naar de schouder. ‘s Nachts kunnen de klachten verergeren, waardoor je slechter slaapt. Ook na intensieve handenarbeid heb je er vaak meer last van. In sommige gevallen komt CTS aan beide handen tegelijk voor.

Behandeling

Het Carpaal Tunnel Syndroom wordt vaak operatief behandeld. Excellent Care Clinics biedt een nieuwe behandelmethode aan, waardoor een operatie in veel gevallen vermeden kan worden. Met geavanceerde echoapparatuur kan de pijnspecialist de anatomie in de pols zichtbaar maken en beoordelen of de nervus medianus beklemd is. Middels een echogeleide hydrodissectie-methode wordt er een irritatieremmende vloeistof gespoten tussen het peesblad en de zenuw. Hierdoor komt de zenuw weer vrij te liggen en neemt de zwelling/irritatie van de zenuw af.

Foto door Valeria Boltneva via Pexels

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.