Complex Regionaal Pijn Syndroom (CRPS)

Complex Regionaal Pijn Syndroom (CRPS) Een klein letsel ontspoort Een letsel en dan? Een gekneusde enkel? Een gebroken vinger? Een snijwond? Het zijn kleine ongemakken totdat genezing op zich laat wachten. De pijn gaat niet weg, wordt zelfs erger, het lidmaat wordt dikker en rood en warm (of soms blauw en koud).

Dan is er wellicht iets anders aan de hand. Dan is er mogelijk sprake van Complex Regionaal Pijn Syndroom (CRPS). Een complicatie na een letsel of operatie aan arm of been. De ernst van het letsel is niet bepalend of u wel of geen CRPS krijgt. Of hoe erg die symptomen worden. Wat is CRPS? CRPS is een complicatie na een letsel of operatie aan een arm of been. Er is sprake van een reactie van het lichaam op dat letsel en dat uit zich in ontstekingsverschijnselen: pijn, roodheid(blauw 5%), warmte of kou, functieverlies, zwelling. De gevolgen Het merendeel van de 5.000 mensen die jaarlijks CRPS krijgt, geneest vrij snel. Voor anderen pakt het heel anders uit. Zij krijgen te maken langdurige erge pijn die moeilijk te behandelen is, pijn die al gevoeld wordt als er een hele lichte aanraking is zoals een laken of handschoen, en met meer complicaties zoals krampen of contracturen of uitbreiding naar een ander ledemaat. CRPS is een belangrijke oorzaak van functieverlies en invaliditeit. En vooral ook heel pijnlijk. Het is daarom belangrijk dat de diagnose snel wordt gesteld en de behandeling ook snel start. Dan is er de meeste kans op genezing. Die behandeling bestaat vooral uit medicatie om de ontstekingsverschijnselen te verminderen, pijn te bestrijden en blijven bewegen. Patiënten kunnen grote problemen ervaren met hun werk, hun sociale omgeving, hun woning. In feite raakt CRPS heel hun bestaan. Zij kunnen gemakkelijk in een sociaal isolement terechtkomen. Samenwerking onderzoek en behandeling De vereniging is erbij als het gaat over onderzoeken en behandelingen. We werken met veel onderzoekers samen. We zijn op de hoogte van wat in Nederland aan onderzoek gebeurt. We informeren weer snel patiënten hierover via de website, bijeenkomsten of de Nieuwsbrief. Er is een evidence based richtlijn voor CRPS die leidraad is voor diagnose en behandeling in Nederland. Preventie Na een gebroken pols is er meer kans op het krijgen van CRPS dan bij een ander letsel. Starten met vitamine C 500mg gedurende 50 dagen helpt mogelijk om CRPS te voorkomen. Zorg dat u geïnformeerd bent Voor u en /of uw omgeving kan het moeilijk zijn om te snappen dat een simpel letsel zoveel problemen geeft. Zoveel pijn. Toch is dat zo, de vereniging kan u helpen.
  • U kunt op onze website goede en betrouwbare informatie vinden over diagnose en behandeling.
  • U kunt bellen om uw verhaal te vertellen of voor vragen.
  • U kunt alle brochures downloaden of bestellen.
  • U wordt met de Nieuwsbrief steeds op de hoogte gehouden over CRPS en aanverwante zaken.
We helpen u met goede informatie, help ons om dat steeds te kunnen blijven doen en word lid. Patiëntenvereniging CRPS www.crps-vereniging.nl  Tel: 013-4554951

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.