Veel bewegen doe je niet alleen om af te vallen

Veel mensen koppelen de noodzaak tot bewegen doorgaans direct aan het voorkomen van overgewicht en aan het soepel houden van ons lichaam.

Dat zijn natuurlijk wel belangrijke punten, maar daarmee is zeker nog lang niet alles gezegd. Bewegen heeft nog veel meer voordelen. Het zijn dingen waar je misschien niet zo snel aan had gedacht, maar na het lezen van onderstaand artikel weten we haast wel zeker dat je zelf ook vaker in beweging wilt komen! 

Een betere nachtrust

Als je de hele dag zittend werk doet, kan dat misschien mentaal uitputtend zijn, maar in fysieke zin is daarvoor weinig inspanning vereist. Toch heb je die ochtend waarschijnlijk een standaard ontbijt naar binnen gewerkt. Je lichaam is klaar voor actie, maar die actie komt er niet. Daardoor raak je in feite uit balans. Iedereen herkent wel het gevoel van moeheid halverwege de avond na intensieve inspanning overdag. Als je eenmaal op bed ligt, ben je zo vertrokken naar dromenland en de volgende ochtend sta je echt uitgeslapen weer op. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat er een duidelijke relatie bestaat tussen de mate van sporten en de kwaliteit van de nachtrust. Samenvattend kunnen we stellen dat je veel beter slaapt wanneer je wekelijks tenminste drieënhalf uur intensief beweegt. De nachtrust is belangrijk om de volgende dag fit en alert te kunnen zijn en heeft dus een groot effect op je gezondheid. 

Minder stress

Wie nauwelijks beweegt, ontwikkelt sneller negatieve gevoelens en ervaart ook sneller stress. Dat komt onder meer door een gebrek aan de stof endorfine in je lichaam. En laat nu juist dat stofje in je lichaam volop aangemaakt worden tijdens intensieve beweging! Endorfine wordt ook wel het gelukhormoon genoemd, omdat je jezelf er letterlijk gelukkiger door gaat voelen. Maar het heeft meer positieve voordelen op onze geest. Deze stof is een zogenoemde neurotransmitter, dat zijn de boodschappers van je hersenen. Ze geven prikkels door van de ene naar de andere zenuwcel. Heb je meer endorfine in je lichaam, dan verhoogt dit je weerstand en zorgt het ervoor dat je minder gevoelig bent voor pijn en angst. 

Creatiever denken

Mensen die veel bewegen, blijken een creatiever denkvermogen te hebben. Ook hier is uitgebreid onderzoek naar gedaan, onder meer door wetenschappers aan de Universiteit van Leiden. Sta je aan de vooravond van een nieuwe uitdaging op je werk of ben jij aangewezen om dit jaar een groepsactiviteit te gaan organiseren? Dan adviseren we je zeker om vooraf even lekker te gaan sporten, want de kans is groot dat je daarna een fantastisch idee krijgt. Sowieso is het natuurlijk fijn om je aandacht even geheel op iets anders te kunnen richten, zodat je daarna weer met frisse moed de dagelijkse bezigheden kunt oppakken. Dat sporten goed is voor het brein, blijkt ook al uit studies die uitgevoerd zijn in het kader naar onderzoek met betrekking tot het ontwikkelen van dementie. Bovendien laat ander onderzoek zien dat sportende mensen beter zijn in het onthouden van gegevens. Kortom: je wordt echt een betere versie van jezelf als je regelmatig in beweging komt!

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.