Cookies met maar vier ingrediënten

Deze cookies heb je in een handomdraai gemaakt. Ze zijn niet per definitie heel gezond maar ook niet heel slecht want er zitten uiteraard geen rare toevoegingen in.

Ik vond het leuk om mijn ingrediënten eens te vergelijken met een ander simpel koekje dat je in de winkel kunt kopen. De San Francisco biscuits van Verkade…wie kent ze niet! Allereerst, wat zit er in mijn zelfgemaakte koekjes:

  • roomboter
  • volkoren speltmeel
  • havermeel
  • bruine basterdsuiker

En wat zit er in een San Francisco biscuit van Verkade:

  • Tarwebloem
  • suiker
  • palmolie
  • rijsmiddelen (Natrium-, ammoniumcarbonaten en dinatriumdifosfaat
  • lactose
  • melkeiwitten
  • volle melkpoeder
  • zout
  • aroma

Nou, hier hoef ik niet heel ingewikkeld over te doen toch? Allereerst is het beter om een volkorenmeel te gebruiken want daar zitten nog voedingsstoffen in en waarom palmolie? Roomboter is gezonder en veel lekkerder! Om deze zelfgemaakte cookies te bakken het je het volgende aan hoeveelheden nodig.

  • 80 gram roomboter
  • 100 gram volkoren speltmeel
  • 75 gram havermeel
  • 50 gram bruine suiker
  • Eventueel een paar lepeltjes melk om een mooie deegbal te vormen.

Verwarm intussen de oven voor op 160 Graden. Doe de roomboter samen met het meel in een kom en kneed het goed door elkaar. Voeg daarna de bruine suiker toe. Als laatste voorzichtig wat melk want pas op dat het niet te nat wordt want dat is echt niet de bedoeling. Mocht het fout gaan, voeg dan gewoon wat extra meel toe. Geen paniek, no problem! Als je een deegroller (of glazen fles) hebt, leg het deeg dan op een stuk bakpapier en leg er wat plasticfolie overheen. Zo kun je er gemakkelijk een plak van rollen. Steek met een vormpje of beker rondjes uit het deeg. Van het deeg wat je over hebt rol je weer een bal en wederom platrollen met de deegroller, zo kun je nog wat koekjes uitsteken. Met het deeg dat je dan nog over hebt kun je je nog even uitleven met het maken van een poppetje, drol of whatever je leuk vindt. Afbakken in de oven voor ongeveer 20 minuten tot een half uurtje en je hebt lekker cookies zonder enge dingen. www.healthyjeltje.com

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.